Botanik Parkı / Rize - Aralık 2017 © Serdar Ölez
Gözlem bildir
Brezilya Çamı
Araucariaceae /
Araucaria /
Araucaria angustifolia Brezilya Çamı (
Araucaria angustifolia) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Türkiye`de doğal gelişimi yoktur; 500-2300 m yükseklikler arasında; Brezilya, Paraguay ve Arjantin kesişimindeki dar bir alandaki subtropikal ormanlarda, asitli topraklarda doğal gelişim gösterir. Tehlike altında bir türdür; son 100 yıl içerisinde tür popülasyonunun %97`si yok olmuştur.
Türkçe literatürde genellikle Brezilya Çamı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde parana çamı veya candelara çamı olarak bilinir. Bilimsel olarak
Araucaria angustifolia (Bertol.) Kuntze şeklinde tanımlanır.
Araucaria etimolojisi
Araucaria: Şilide bir yerleşim adı olan
Araucodan türetilmiştir; Araucodan anlamındadır.
angustifolia etimolojisi
Angustifolia Latincede `dar` anlamına gelen `angustus` kelimesi ile `yaprak` anlamına gelen `folium` kelimesinin birleşiminden türetilmiştir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir.
Bertol. kısaltması bilim insanı Antonio Bertoloni (1775-1868) için kullanılmıştır; Bertoloni (1775-1868) İtalyan bir bitki bilimcidir.
Kuntze kısaltması bilim insanı Carl Ernst Otto Kuntze (1843-1907) için kullanılmıştır.