floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Barbarea platycarpa
 
Seyithan Buzul Gölü / Hakkari - Temmuz 2024 © Serdar Ölez
Barbarea platycarpaBarbarea platycarpaBarbarea platycarpaBarbarea platycarpaBarbarea platycarpaBarbarea platycarpaphotos
Gözlem bildir
Öznicarotu
Brassicaceae / Barbarea / Barbarea platycarpa
mapmapmap
Öznicarotu (Barbarea platycarpa) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Yukarı Fırat alt bölgelerinde yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Barbarea platycarpa Hausskn.ex Bornm. şeklinde tanımlanır.

Barbarea etimolojisi

Barbarea adı yıldırım ve patlamaları önlemek için topçuların, madencilerin ve itfaiyecilerin koruyucusu olan Santa Barbara´ya ithafen adanmıştır. Santa Barbara 3. yüzyılda Kocaeli´nde yaşamış ve inancı yüzünden, Hristiyan olmayan babası tarafından kafası kesilerek öldürülmüştür. Botanikte bir bitki türü ilk kez 1564´te Rembert Dodoens tarafından Herba Sanctae Barbarae olarak adlandırılmış, bu bitkinin cins adı daha sonra 1578´de Henry Lyte tarafından Barbarea´ya çevrilmiştir; bu şekilde adlandırılmasının nedeni cinse ait bazı türlerin patlamalar sonucu oluşan yaraları tedavi etmek için kullanılıyor olması olabilir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Bornm. kısaltması bilim insanı Joseph Friedrich Nicolaus Bornmüller (1862-1948) için kullanılmıştır; Bornmüller Alman botanikçidir; Balkanlar, Orta Doğu, Anadolu ve Kuzey Afrika floralarını çalışmıştır; 1928´de Beiträge zur Flora Mazedoniens adlı eserini yayımlamıştır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Barbarea platycarpaSeyithan Buzul Gölü / Hakkari
Temmuz 2024 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Barbarea türleri: B.anfractuosa, B.auriculata, B.brachycarpa, B.duralii, B.integrifolia, B.intermedia, B.lutea, B.plantaginea, B.platycarpa, B.sicula, B.trichopoda, B.verna, B.vulgaris




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)