Floş Ağacı (Ceibaspeciosa) Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesinden, Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.
Türkçe literatürde genellikle Floş Ağacı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde maymun çıkmaz ağacı olarak bilinir. Bilimsel olarak Ceibaspeciosa (A.St.-Hil., A.Juss. şeklinde tanımlanır.
Ceiba etimolojisi
Ceiba: {İspanyolca} dev ağaç.
speciosa etimolojisi
Speciosa Latincede `gösterişli, hoş görünen` anlamına gelen speciosus kelimesinden türetilmiştir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. A.St.-Hil. kısaltması bilim insanı Auguste François César Prouvençal de Saint-Hilaire (1779-1853) için kullanılmıştır. A.Juss. kısaltması bilim insanı Adrien Henri Laurent de Jussieu (1797-1853) için kullanılmıştır.
Morfoloji
Doğal ortamında 18 m kadar boylanabilen, genellikle yuvarlak-şemsiyemsi taç geliştiren gösterişli bir ağaçtır. Gövde ve dallar büyük ve sert dikenlerle kaplı; kabuk gençlikte yeşil, olgunlukta açık gri renktedir. Yapraklar elsi birleşik, 5-7 yaprakçıklı; yaprakçıklar mızraksı, 12.5 × 3.5 cm`ye kadar boyutlarda, taban sivri, uç ince, açık yeşil renkte, kenarlar testere dişlidir; yapraklar genellikle çiçeklenme dönemi öncesinde dökülürler. Çiçeklenme Ağustos-Ekim ayları arasında; çiçekler huni şeklinde, 10-15 cm çapta, gösterişli; taç yapraklardikdörtgenimsi, 5 parçalı, her parça yaklaşık 10 cm uzunlukta, pembe, sıklıkla eflatun veya kahverengi benekli, boğaza yakın kısımlar sarımsı - beyaz renktedir. Meyve yumurta şeklinde veya dikdörtgenimsi; kendi kendine açılan tohum zarfı yaklaşık 20 cm uzunlukta; iç kısmı pamuksu beyaz bir dokuyla kaplı; tohumlar çok sayıda ve siyah renktedir.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)