Osmanlısalebi (Dactylorhizaosmanica var. osmanica) Salepgiller (Orchidaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Orta ve Doğu Karadeniz, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Adana alt bölgelerinde yayılış göstermektedir.
Bilimsel olarak Dactylorhizaosmanica var. osmanica (Klinge) P.F.Hunt & Summerh. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Klinge kısaltması bilim insanı Johannes Christoph Klinge (1851-1902) için kullanılmıştır. P.F.Hunt kısaltması bilim insanı Peter Francis Hunt (1936-2013) için kullanılmıştır. Summerh. kısaltması bilim insanı Victor Samuel Summerhayes (1897-1974) için kullanılmıştır.
Morfoloji
20-60 cm boylanabilen, bazen gövde içi boş, yumru köklü, otsu bir türdür. Yapraklar 4-6 adet, genişçe mızraksı veya mızraksı, 10-15 x 2-4 cm boyutlarda, bazen kıvrıktır. Çiçek durumu başak, silindirik, yoğun, 8-12 cm uzunlukta; çiçekler eflatunumsu veya gül rengi-eflatunumsu, nadiren beyaz; brakte mızraksı; çanak yapraklar ve taç yapraklar yumurtamsı-mızraksı, küt, çanak yapraklardan hafifçe daha kısa; çanak yapraklar 9-12 x 4-5 mm boyutlarda; dudak çoğunlukla tam kenarlı, bazen bütün kenarlı gibi, yuvarlağımsı, 7-10 x 9-12 mm boyutlarda, daha koyu renkte kesişen dairesel izli ve noktalı; mahmuz konik-daralan uçlu, ovaryumdan daha kısa, 5-8 mm uzunlukta, tabanda 3-4 mm genişliktedir.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)