floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Elaeagnus pungens
 
Bahçeköy / Sarıyer / İstanbul - Ocak 2020 © Serdar Ölez
Elaeagnus pungensElaeagnus pungensElaeagnus pungensElaeagnus pungensElaeagnus pungensElaeagnus pungensphotos
Gözlem bildir
Süs iğdesi
Elaeagnaceae / Elaeagnus / Elaeagnus pungens
map
Süs iğdesi (Elaeagnus pungens) İğdegiller (Elaeagnaceae) ailesinden, Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Vatanı Çin, Japonya ve Kore´dir; ülkemizde park ve bahçelerde yaygın bir şekilde kullanılır.

Bilimsel olarak Elaeagnus pungens Thunb. şeklinde tanımlanır.

pungens etimolojisi

Pungens {Latince}: batıcı, delici. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Thunb. kısaltması bilim insanı Carl Peter Thunberg (1743-1828) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Herdem yeşil 1-2 m boylanabilen dikenli bir çalıdır. Yaprakları yeşil, yumurtamsı, hafif sivri uçlu, tam kenarlı fakat dalgalıdır. Alt yüzü keçe gibi yıldız tüylerle örtülüdür. 3-7 cm boyunda ve 2-4 cm eninde olan yaprakların kısa saplı ve siğilli tüylüdür. Çiçekler 1-2 cm boyunda huni şeklinde yarıdan sonrası 4 parçalıdır. Sarı renk üzerine kahverengi beneklidir. Çiçekler tek tek ve bir sap üzerindedir. Meyveler de kahverengi benekli ve yaldızlı olup boyları 1-1,5 cm’dir (Kayacık, 1982).



listMaplistPiclist

Gözlemler


Elaeagnus pungensCaferağa / Kadıköy / İstanbul
Ocak 2024 ©Serdar Ölez
Elaeagnus pungensBahçeköy / Sarıyer / İstanbul
Ocak 2020 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Elaeagnus türleri: E.angustifolia, E.rhamnoides




Kaynaklar
  1. Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Kayacık, H. 1982. Orman ve Park Ağaçlarının Özel Sistemetiği. III.Cilt. 4. Baskı. İ.Ü. Orman Fakültesi Yayınları 3013/321. İstanbul.
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)