floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Gagea granatellii
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Yediyıldız
Liliaceae / Gagea / Gagea granatellii
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Yediyıldız (Gagea granatellii) Zambakgiller (Liliaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Bozkırlarda, kireçtaşlı sarp kayalarda, kaya yamaçlarda, çalılık ve açık ormanlarda 400-2100 m yükseltilerde yetişir.

Bilimsel olarak Gagea granatellii (Parl.) Parl. şeklinde tanımlanır.

Gagea etimolojisi

Gagea cins adı Sir Thomas Gage (1781 - 1820)`e ithafen adlandırılmıştır; Gage bir İngiliz doğa bilimcidir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Parl. kısaltması bilim insanı Filippo Parlatore (1816-1877) için kullanılmıştır; Parlatore İtalyan bir botanikçidir.

Morfoloji


Soğan her zaman kalın kökler ile kaplıdır ve yeni soğan eski soğanın yanında meydana gelir. Taban yaprakları 2 adet, şeritsi, 6-16x0.2-0.4(-0.5) cm, çiçek durumunu aşmıştır, düzdürler, tüysüz veya tüylüdürler. Gövde yaprakları opposit veya subopposit, şeritsi-mızraksı, 5-8 mm genişlikte, çiçeklerle eşit boyda veya aşmış, silli, her zaman yaprak koltuklarında siyah yavru soğan(bulbil) demetleri vardır. Çiçek durumu şemsiyemsi, 4-12 cm uzunlukta, tüysüz veya kısa yumuşak tüylüdür. Çiçekler 2-11 adettir. Pediseller yoğun yünlü, çiçek açma devresinde 6cm’e uzarlar. Periant segmentleri sarı, dar ovattan oblanseolata doğru, 10-18x3-4 mm, dışı tüylü özellikle tabanda. Kapsül ovoid. Çiçeklenme 2. ve 5. aylar arasındadır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Gagea granatellii Günpınar / Darende / Malatya
Nisan 2017 ©Şükrü Karakuş vd.
Gagea granatellii Ankara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Gagea granatellii Kıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Gagea türleri: G.antakiensis, G.bithynica, G.bohemica, G.bulbifera, G.chanae, G.chlorantha, G.chomutovae, G.chrysantha, G.confusa, G.fibrosa, G.foliosa, G.gageoides, G.glacialis, G.goekyigitii, G.graeca, G.granatellii, G.helenae, G.juliae, G.liotardii, G.luteoides, G.peduncularis, G.pratensis, G.reticulata, G.sivasica, G.taurica, G.tenera, G.tenuissima, G.uliginosa, G.vanensis, G.villosa




Kaynaklar
  1. Şen, U. (2011). Türki̇ye’de Yayılış Gösteren Bazı Gagea Salisb. (Liliaceae) Türleri̇ Üzeri̇nde Morfoloji̇k Ve Anatomi̇k Bi̇r Araştırma [Yüksek Lisans Tezi].
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)