floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Helianthemum germanicopolitanum
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Özgegüngülü
Cistaceae / Helianthemum / Helianthemum germanicopolitanum
mapmap
Özgegüngülü (Helianthemum germanicopolitanum) Ladengiller (Cistaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de sadece Orta Kızılırmak alt bölgesinde yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Helianthemum germanicopolitanum Bornm. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Bornm. kısaltması bilim insanı Joseph Friedrich Nicolaus Bornmüller (1862-1948) için kullanılmıştır.

Morfoloji


30 cm’ye kadar boylanabilen dik, çok yıllık yarıçalı bir türdür. Tüy durumu gövde üzerinde yatıktüylüdür. Yapraklar eliptik, dörtgensi ve çoğunlukla düğüm aralarından daha kısa, hemen hemen düz,yıldızsı-kıtıksı tüylü olup, alt tarafta daha yoğundur. Kulakçık dökülücüdür. Çiçek kümesi dallanmış veya basit, zembereksi seyrek 3-6 çiçeklidir. Çiçek sapı,çanak yaprakları nadiren aşar. İç çanak yapraklar genişçe yumurtamsı, ani bir şekilde sivrilen uçlu ve içyüzeyi kısa yıldızsı tüylüdür. Stillus çift kıvrımlıdır. Meyve kapsül olup, kısa yoğun tüylüdür. Çiçeklenme zamanı haziran ayındadır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Helianthemum germanicopolitanum Gürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Helianthemum germanicopolitanum Reşadiye / Gürün / Sivas
Nisan 2017 ©Şükrü Karakuş vd.
Helianthemum germanicopolitanum Ankara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Helianthemum türleri: H.aegyptiacum, H.antitauricum, H.germanicopolitanum, H.kotschyanum, H.lasiocarpum, H.ledifolium, H.microcarpum, H.nummularium, H.oelandicum, H.ovatum, H.salicifolium, H.stipulatum, H.strickeri, H.syriacum, H.tomentosum




Kaynaklar
  1. Yeşilyurt, E. & Aslan, S. (Akkemik, Ü. Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press.
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)