floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Helianthemum syriacum
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Arapgüngülü
Cistaceae / Helianthemum / Helianthemum syriacum
mapmapmapmap
Arapgüngülü (Helianthemum syriacum) Ladengiller (Cistaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Asıl Ege, Orta Kızılırmak, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesinden 150 m’ye kadar olan yüksekliklerde yayılış göstermektedir. Habitat olarak friganadaki kireçtaşı çökelleri üzerinde yetişir.

Bilimsel olarak Helianthemum syriacum (Jacq.) Dum.Cours. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Jacq. kısaltması bilim insanı Nikolaus Joseph Freiherr von Jacquin için kullanılmıştır; Jacquin 16 Şubat 1727 - 26 Ekim 1817 tarihleri arasında yaşamış Hollanda-Avusturyalı hekim, kimyager ve bitki bilimcidir, 1755-1759 yılları arasında, bitki toplamak üzere Batı Hint Adaları ve Orta Amerika`ya gitmiş ve burada çok sayıda hayvan, bitki ve mineral örnekleri toplamıştır. Dum.Cours. kısaltması bilim insanı George(s) Louis Marie Dumont de Courset (1746-1824) için kullanılmıştır.

Morfoloji


40 cm’ye kadar boylanabilen dik gelişen bir türdür ve gövde çok dallanmıştır. Yapraklar şeritsi-ters mızraksı, kenarı geri kıvrık, genellikle demetler halinde ve yoğun kıtıksı tüylüdür. Çiçek kurulu yoğun çiçekli zembereksi bir bileşik salkımdır (panikül). Çiçekler aşağı doğru sarkar. Çiçeklenme zamanı, nisan – haziran ayları arasındadır.

Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Helianthemum türleri: H.aegyptiacum, H.antitauricum, H.germanicopolitanum, H.kotschyanum, H.lasiocarpum, H.ledifolium, H.microcarpum, H.nummularium, H.oelandicum, H.ovatum, H.salicifolium, H.stipulatum, H.strickeri, H.syriacum, H.tomentosum




Kaynaklar
  1. Yeşilyurt, E. & Aslan, S. (Akkemik, Ü. Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press.
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)