floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Helichrysum italicum
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Maranda
Asteraceae / Helichrysum / Helichrysum italicum
mapmapmap
Maranda (Helichrysum italicum) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Asıl Ege alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Helichrysum italicum (Roth) G.Don şeklinde tanımlanır.

Helichrysum etimolojisi

Helichrysos cins adı Eski Yunancada  `sarmal´ anlamına gelen helik- öneki ile `altın´ anlamına gelen chrysos kelimesinin birleşiminden türetilmiştir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Roth kısaltması bilim insanı Albrecht Wilhelm Roth (1757-1834) için kullanılmıştır. G.Don kısaltması bilim insanı George Don (1798-1856) için kullanılmıştır.

Morfoloji


8-42 cm boylanabilen; dik veya sarkık dallara sahip, köri kokulu bir türdür. Genç sürgünler beyaz keçeli ve salgısızdır; H. stoechas göre daha seyrek tüylüdür. Gövdeler alt kısımlarda daha dallanmıştır. Yapraklar hemen hemen şeritsi, 1-2 cm ve kıvrık kenarlıdır. Kapitulumlar ters piramidal yapıda, 4-5 mm, az veya çok sayıda ve yoğun yalancı şemsiye kurullardadır; kurullar H. stoechas göre daha seyrek ancak düzenlidir. Filariler düzenli kiremitvari dizili, basık, saman sarısı renktedir. Marginal çiçekler dişidir.

Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Helichrysum türleri: H.arenarium, H.armenium, H.artvinense, H.chasmolycicum, H.chionophilum, H.compactum, H.goulandriorum, H.graveolens, H.heywoodianum, H.italicum, H.kitianum, H.luteoalbum, H.noeanum, H.orientale, H.pallasii, H.pamphylicum, H.peshmenianum, H.plicatum, H.sanguineum, H.sivasicum, H.stoechas, H.unicapitatum, H.yuksekovaense, H.yurterianum




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)