floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Helichrysum sp.
 
Gündoğdu / Marmara / Balıkesir - Mayıs 2021 © Serdar Ölez
Helichrysum sp.Helichrysum sp.Helichrysum sp.Helichrysum sp.Helichrysum sp.
Gözlem bildir
Altınotu
Asteraceae / Helichrysum / Helichrysum sp.
map


Helichrysum sp. Türkçede Altınotu olarak adlandırılır.

Helichrysum etimolojisi

Helichrysos cins adı Eski Yunancada  `sarmal´ anlamına gelen helik- öneki ile `altın´ anlamına gelen chrysos kelimesinin birleşiminden türetilmiştir.

sp. etimolojisi

sp. İngilizcede 'tür, türü' anlamına gelen specie kelimesinin kısaltmasıdır.

Morfoloji


Alt kısımları odunsu ve üst kısımları otsu, çok yıllık bir bitki cinsidir; yünsü tüylü, kaba tüylü veya salgılı tüylü olabilir. Yapraklar basit, tam kenarlı ve almaşık dizilidir; şeritsi, ters mızraksı veya ıspatula biçimli olabilir. Çiçeklenme dönemi türüne göre değişkenlik gösterir. Kapitulum terminal yalancı şemsiye kurullarda oluşur, 3-12 mm uzunluktadır, küremsi, piramidal veya silindirik olabilir; filariler çok sıralı, düzensiz veya düzenli katmerli, beyaz, saman sarısı, sarı, portakal rengi veya kırmızı olabilir, ince ve kuru zarlılardır ve dökülmezler; çiçek tablası yassı ve tüysüzdür; çiçekler sarı, hepsi erdişi veya dış kısımlardakiler dişidir; taç yapraklar az çok borumsu, 5 parçalı ve üst kısımları salgılı tüylüdür. Sert kabuklu meyveler silindirik formda ve salgılı tüylüdür; papus tüyleri sarımsı, geniş bölmelidir, yüzey az pürüzlü veya kısa kıllı olabilir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Helichrysum sp.Gündoğdu / Marmara / Balıkesir
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Helichrysum türleri: H.arenarium, H.armenium, H.artvinense, H.chasmolycicum, H.chionophilum, H.compactum, H.goulandriorum, H.graveolens, H.heywoodianum, H.italicum, H.kitianum, H.luteoalbum, H.noeanum, H.orientale, H.pallasii, H.pamphylicum, H.peshmenianum, H.plicatum, H.sanguineum, H.sivasicum, H.stoechas, H.unicapitatum, H.yuksekovaense, H.yurterianum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)