floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Lepidium meyeri
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Rişvat
Brassicaceae / Lepidium / Lepidium meyeri
mapmapmap
Rişvat (Lepidium meyeri) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Erzurum-Kars alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Lepidium meyeri Claus şeklinde tanımlanır.

Lepidium etimolojisi

Lepidium cins adı tohum Yunancada `küçük kabuk/pul´ anlamına gelen lepidion kelimesinden türetilmiştir; tohum kabuklarının düzleşmiş şekline atıfta bulunur.

meyeri etimolojisi

Meyeri tür adı Ernst Heinrich Friedrich Meyer (1791–1858)`e ithafen adlandırılmıştır. Meyer bir Alman botanikçi ve botanik tarihçisidir; başlıca eseri olan dört ciltlik ΄Botanik Tarihi (Geschichte der Botanik)΄ 1854–57 yıllarında yayınlanmış, eserde Aristoteles ve Theophrastus gibi eski otoriteleri de içerecek şekilde erken modern botanikçiler hakkında biyografik veriler sunmuştur. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Claus kısaltması bilim insanı Karl Ernst Claus (1796-1864) için kullanılmıştır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan L. meyeri taksonları: Lepidium meyeri subsp. meyeri
Türkiye´de doğal yayılan Lepidium türleri: L.campestre, L.cartilagineum, L.chalepense, L.coronopus, L.draba, L.graminifolium, L.latifolium, L.meyeri, L.perfoliatum, L.pinnatifidum, L.ruderale, L.sativum, L.spinosum, L.vesicarium, L.virginicum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)