floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Melia azedarach
 
Karaburun / İzmir - Ağustos 2015 © Serdar Ölez
Melia azedarachMelia azedarachMelia azedarachMelia azedarachMelia azedarachMelia azedarachphotos
Gözlem bildir
Tespih Ağacı
Meliaceae / Melia / Melia azedarach
mapmapmapmapmapmapmap
Tespih Ağacı (Melia azedarach) Tespihağacıgiller (Meliaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Asıl Ege, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Tespih Ağacı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde hint leylağı, iran leylağı, mısır akasyası, aziz ağaç veya yasemin {bodrum} olarak bilinir. Bilimsel olarak Melia azedarach L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


15 m kadar boylanabilen, kışın yapraklarını döken, dağınık taçlı bir ağaçtır. Yapraklar almaşık dizilişli, çift katlı birleşik tüysü, 25-65 cm, 5-11 birleşik yaprakçıklı; birleşik yaprakçıklar tüysü, 20-25 cm, 3-9 yaprakçıklı; yaprakçıklar koyu yeşil, eliptik-mızraksı, kenarlar hafif dişli, 3-10 x 2-4 cm boyutlardadır. Çiçeklenme Mayıs-Haziran aylarında; çiçek durumu birleşik salkım, seyrek çiçekli, 10-20 cm; çiçekler 1-2 cm çapında, beş taç yapraklı, ince, hoş kokulu, yıldızsı, leylak rengi; çiçeklerin ortasındaki tüpsü çıkıntı çevredeki taç yapraklara göre daha koyudur. Meyveler küremsi, ilk çıktıklarında yeşil, sonraları sarı-turuncu karışımı renkte, 0.5-1 cm çapındadır ve kuruduktan sonra da ağaç üzerinde salkımlar halinde birden çok yıl kalabilirler.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Melia azedarachBahçelievler / Bodrum / Muğla
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Melia azedarachKemer / Antalya
Ağustos 2022 ©Serdar Ölez
Melia azedarachGündoğdu / Marmara / Balıkesir
Mayıs 2021 ©Şule Ölez
Melia azedarachGündoğdu / Marmara / Balıkesir
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Melia azedarachÇamlıyayla / Mersin
Mayıs 2018 ©Mustafa Gökmen
Melia azedarachKaraburun / İzmir
Ağustos 2015 ©Serdar Ölez
Melia azedarachLara / Antalya
Ocak 2011 ©Ahmet Demirtaş
Melia azedarachUrla / İzmir
Ekim 2024 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Melia türleri: M.azedarach




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)