floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Musa ornata
 
Tropikal Kelebek Bahçesi / Konya - Eylül 2018 © Serdar Ölez
Musa ornataMusa ornataMusa ornata
Gözlem bildir
Süs Muzu
Musaceae / Musa / Musa ornata
map
Süs Muzu (Musa ornata) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Musa ornata Roxb. şeklinde tanımlanır.

Musa etimolojisi

Musa {Arapça مَوْزَة‎ (mawza)}: muz bitkisi.

ornata etimolojisi

Ornata Latincede `süslü, süslenmiş` anlamına gelen ornatus kelimesinden türetilmiştir; genellikle bitkinin gösterişli çiçeklerini işaret eder. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Roxb. kısaltması bilim insanı William Roxburgh (1751-1815) için kullanılmıştır.

Morfoloji


3 m kadar boylanabilen, egzotik bir süs bitkisidir. Gerçek gövde toprak altında, üstte kalan kısım ise yaprak diplerinin üst üste gelmesiyle oluşan yalancı gövdedir; toprak altında fışkınlar üreterek ana bitkinin yanında yenileri gelişir. Yapraklar dikdörtgenimsi, 2 x 0.35 m boyutlara kadar, kesik uçlu, taban düzensiz köşeli, koyu yeşil, orta damar kırmızımsı; sap 0.6 m kadar uzunluktadır. Çiçek durumu akrep talkım, terminal, 12-20 çiçekli; brakte pembemsi, çiçekleri örten; çiçekler tek cinsli; çanak yapraklar ve taç yapraklar 3`er adet, 3 çanak ve 2 taç yaprak birbirlerine kaynamış, kalan taç yaprak belirgin; üreyimli ercik sayısı 5, nadiren 1 ilave az gelişmiş üreyimsiz ercik; ercik başı 2 bölmeli ovaryum gömülü, 3 bölmeli, tüm bölmeler üreyimli; tohum taslağı çok sayıda; boyuncuk terminal, ipliksi; tepecik 3 bölmelidir. Meyve salkımlar halinde, çok sayıda, en çok 10 cm uzunlukta, başlangıçta eflatun veya pembe, sonraları yeşilimsi, olgunlukta sarı renkte; tohumlar siyah renktedir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Musa ornataTropikal Kelebek Bahçesi / Konya
Eylül 2018 ©Serdar Ölez
Musa ornataTropikal Kelebek Bahçesi / Konya
Eylül 2018 ©Elif Deniz Haberal
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Musa türleri: M.acuminata




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)