floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Narcissus assoanus var. assoanus
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Kelnergis
Amaryllidaceae / Narcissus / Narcissus assoanus var. assoanus
mapmap
Kelnergis (Narcissus assoanus var. assoanus) Nergisgiller (Amaryllidaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Çatalca-Kocaeli alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Narcissus assoanus var. assoanus Dufour ex Schult. & Schult.f. şeklinde tanımlanır.

Narcissus etimolojisi

Narcissus Latince narcissus ve Yunanca narkissos kelimelerinden alınmıştır, ancak geçmişte muhtemelen bugünkü nergizi değil başka bir tür olan iris veya zambakı tanımlamaktaydı. ex kısaltması, bu kısaltmayı takip eden ismin bu türü kabul görür şekilde yayınladığı ancak bunu `ex´ kısaltmasından önce gelen yayıncının kabul görmeyen açıklamalarına dayandırdığını belirtir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Dufour kısaltması bilim insanı Jean-Marie Léon Dufour (1780-1865) için kullanılmıştır. Schult. kısaltması bilim insanı Josef August Schultes (1773-1831) için kullanılmıştır; Schultes Avusturyalı bir bitki bilimcidir. Schult.f. kısaltması bilim insanı Julius Hermann Schultes (1804-1840) için kullanılmıştır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan N. assoanus taksonları: Narcissus assoanus var. assoanus
Türkiye´de doğal yayılan Narcissus türleri: N.assoanus, N.jonquilla, N.pseudonarcissus, N.serotinus, N.tazetta, N.×




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)