floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Osmanthus heterophyllus
 
Bahçeköy / Sarıyer / İstanbul - Ocak 2020 © Serdar Ölez
Osmanthus heterophyllusOsmanthus heterophyllusOsmanthus heterophyllusOsmanthus heterophyllusOsmanthus heterophyllus
Gözlem bildir
Osmantus
Oleaceae / Osmanthus / Osmanthus heterophyllus
map
Osmantus (Osmanthus heterophyllus) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Japonya’da doğal yayılış gösteren bir türdür. Türkiye’de sahil kesimlerinde yetiştirilebilen dekoratif, makasa gelebilen değerli bir park bitkisidir.

Bilimsel olarak Osmanthus heterophyllus (G.Don) P.S.Green şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. G.Don kısaltması bilim insanı George Don (1798-1856) için kullanılmıştır. P.S.Green kısaltması bilim insanı Peter Shaw Green (1920-2009) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Çoğunlukla sık dallı, genç sürgünleri tüylü, yuvarlak tepeli, boylu bir çalı, bazen de 5-6 metreye ulaşabilen ufak bir ağaçtır. Yapraklar, 2-6 cm boyunda, elips-yumurtamsı veya uzun elips şeklinde, deri gibi, tam kenarlı veya 3-4 çift 5-9 mm uzunluğunda dikenli dişli, yaprak orta damarı her iki yüzde de belirgindir. Yaprak sapı 5-10 mm, üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü ise sarımsı yeşildir. Yaprakların koltuğunda salkım vaziyetinde yer alan beyaz renkli çiçekler güzel kokuludur. Çiçek sapları 5-6 mm ve tüysüzdür. Çanak yapraklar 1-1,5 mm, taç yapraklar beyaz, 3,5-7 mm uzunluktadır. Koyu mor renkli çekirdekli sulu meyve yumurta biçiminde ve 1-1,5 cm uzunluğundadır. Çiçeklenme zamanı eylül-ekim aylarıdır (Kayacık, 1982; eFloras.org: 2013).



listMaplistPiclist

Gözlemler


Osmanthus heterophyllusBahçeköy / Sarıyer / İstanbul
Ocak 2020 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Osmanthus türleri: O.decorus
Gözlem bildirilen diğer Osmanthus türleri:




Kaynaklar
  1. Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Kayacık, H. 1982. Orman ve Park Ağaçlarının Özel Sistemetiği. III.Cilt. 4. Baskı. İ.Ü. Orman Fakültesi Yayınları 3013/321. İstanbul.
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)