Sabunotu (Saponariaprostrata subsp. prostrata) Karanfilgiller (Caryophyllaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Adana alt bölgelerinde yayılış göstermektedir. 320-1300 m yükseklikler arasında; tarlalar, tahrip edilmiş habitatlarda gelişim gösterirler.
Türkçe literatürde genellikle Sabunotu olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde ebemterliği olarak bilinir. Bilimsel olarak Saponariaprostrata subsp. prostrata Willd. şeklinde tanımlanır.
Saponaria etimolojisi
Saponaria cins adı Latincede `sabun` anlamına gelen sapo kelimesinden türetilmiştir; bitkinin adlandırıldığı tarihte temizlik amacı ile kullanılmasına atfen adlandırılmıştır.
prostrata etimolojisi
Prostrata Latincede `yüzüstü yatmak` anlamına gelen prostratus kelimesinden türetilmiştir; türün genellikle yatık gövdeye sahip olduğuna işaret eder.
subsp. etimolojisi
Subsp. İngilizcede `alttür` anlamına gelen subspecies kelimesinin kısaltmasıdır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Willd. kısaltması bilim insanı Carl Ludwig Willdenow (1765-1812) için kullanılmıştır.
Morfoloji
30-100 cm kadar boylanabilen, tek veya iki yıllık otsu bir bitkidir. Gövde yere yayılı veya yukarı doğru yükselen formda, çokça çatallanarak dallanmış, yoğun ve uzun beyaz tüy örtüsü ile kaplıdır. Yapraklar dikdörtgenimsi, ispatula biçimli veya yumurtamsı , küt uçlu, dip kısım sapa doğru daralmıştır. Çiçeklenme Nisan-Temmuz ayları arasında; çiçek durumu yalancı şemsiye, çok çiçekli, yoğun; çiçek sapı 1-3 mm; çanak neredeyse silindirik, meyve döneminde şişik, 9-14 mm; çanak lobları yumurtamsı, keskin uçlu; taç yapraklar gül rengi, 11-14 mm, tabanda iki belirgin taççıklı, dip kısım şeritsidir. Meyve kapsül, yumurta biçimli, çanaktan daha kısa, birkaç tohumlu; tohumlar küçük, böbrek şeklinde ve üzeri hafif pürüzlüdür.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)