floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Teucrium fruticans
 
Mavişehir / Karşıyaka / İzmir - Şubat 2021 © Serdar Ölez
Teucrium fruticansTeucrium fruticansTeucrium fruticansTeucrium fruticansTeucrium fruticansTeucrium fruticansphotos
Gözlem bildir
Zeytin çalısı
Lamiaceae / Teucrium / Teucrium fruticans
map
Zeytin çalısı (Teucrium fruticans) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Teucrium fruticans L. şeklinde tanımlanır.

Teucrium etimolojisi

Teucrium cins adı Yunanca teukrion kelimesinden türetilmiştir ve Truva Prensi Teucer ile ilişkilendirilir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


1.8 m kadar boylanabilen, çalı formlu, herdem yeşil bir türdür. Dallar kare kesitlidir ve yüzeyi beyaz bir keçeyle kaplıdır. Sürgünler beyaz yünsü tüylüdür. Yapraklar karşılıklı çapraz dizilidir ve çapraz yaprak çiftleri arasında yaklaşık 3 cm açıklık vardır; yaklaşık 1 x 2 cm boyutlarda ve eliptik formdadır; yaprak tabanı geniş kamamsı veya yuvarlaktır; uç kısmı küttür; yüzey koyu ve parlak yeşil, üstte tüysüz, altta yoğun keçemsi tüylüdür; ezildiğinde kokuludur; sap 3 mm veya daha kısadır. Çiçeklenme genellikle ilkbahar ve erken yaz aylarında gerçekleşir. Çiçekler sürgünlerin yaprak koltuklarında çıkar; çanak 5 yumurtamsı ve sivri uçlu lobludur, loblar yapraksıdır ve dış kısımları beyazdır; taç soluk eflatun veya lavanta renklidir, tabanı kısa bir tüp şeklindedir, uçta yaklaşık 25 mm uzunlukta 5 loblu elsi bir dudak bulunur, dip iki lob çok küçük ve soluktur, orta lob en büyük olandır; ercikler 5 adettir ve taçla bütünleşiktir; çiçek sapı beyaz renkte ve 3 mm uzunluktadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Teucrium fruticansMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Nisan 2021 ©Serdar Ölez
Teucrium fruticansMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Şubat 2021 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Teucrium türleri: T.alyssifolium, T.andrusi, T.antitauricum, T.brevifolium, T.capitatum, T.cavernarum, T.chamaedrys, T.chasmophyticum, T.creticum, T.divaricatum, T.ekimii, T.flavum, T.haradjanii, T.hircanicum, T.kotschyanum, T.krymense, T.lamiifolium, T.leucophyllum, T.melissoides, T.microphyllum, T.montanum, T.montbretii, T.multicaule, T.odontites, T.orientale, T.ozturkii, T.paederotoides, T.parviflorum, T.pestalozzae, T.polium, T.pruinosum, T.pseudaroanium, T.sandrasicum, T.scordium, T.spinosum




Kaynaklar
  1. Burncoose nurseries. (Şubat 2021). Burncoose Nurseries - plants by mail order direct to you. https://www.burncoose.co.uk/site/content.cfm
  2. Teucrium fruticans. (Şubat 2021). Trees and Shrubs Online - A modern reference to temperate woody plants. https://treesandshrubsonline.org/articles/teucrium/teucrium-fruticans/
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)