floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Tragopogon buphthalmoides var. buphthalmoides
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Tarlayemliği
Asteraceae / Tragopogon / Tragopogon buphthalmoides var. buphthalmoides
mapmapmapmapmapmapmapmap
Tarlayemliği (Tragopogon buphthalmoides var. buphthalmoides) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı ve Doğu Karadeniz, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Tragopogon buphthalmoides var. buphthalmoides (DC.) Boiss. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. DC. kısaltması bilim insanı Augustin Pyramus de Candolle (1778-1841) için kullanılmıştır; Candolle İsviçreli bir botanikçidir Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Tragopogon buphthalmoides var. buphthalmoidesEğrisöğüt / Pınarbaşı / Kayseri
2002 ©Ayşe Mine Özkan v.d.
Tragopogon buphthalmoides var. buphthalmoidesAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer T. buphthalmoides taksonları: Tragopogon buphthalmoides var. buphthalmoides, Tragopogon buphthalmoides var. latifolius
Türkiye´de doğal yayılan diğer Tragopogon türleri: T.albinervis, T.anatolicus, T.artvinensis, T.aureus, T.balcanicus, T.buphthalmoides, T.coloratus, T.dshimilensis, T.dubius, T.fibrosus, T.graminifolius, T.latifolius, T.oligolepis, T.olympicus, T.pichleri, T.porrifolius, T.pratensis, T.pterocarpus, T.pterodes, T.pusillus, T.reticulatus, T.subacaulis, T.turcicus, T.vaginatus, T.vanensis




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)