Yeniliman Parkuru
Karaburun / İzmir / Türkiye Başlangıç
7 m
En yüksek
158 m
Bitiş
7 m
Toplam yol
7348 m
Tırmanma
191 m
Alçalma
192 m
Tahmini Süre
2-3 Saat
158 m
7 m
7 m
Yeniliman`ı her zaman Selahattin`inde yediğim kalamarlar veya balıkçı teknesindeki sohbetleriyle Necati Kaptan`la anardım. İlk kez bu kadar erken saate geliyorum. Barınağın çay bahçesi bomboş. Sandalyelerin arasına kediler serilmiş huzurun ve karın tokluğunun tadını çıkarıyorlar. Necati Kaptan barınaktan yeni ayrılmış teknesiyle, Selahattin namazın ardından ikinci uykusuna geçmiş muhtemelen. İzmir`deki büyük yangının dumanları taa buralardan görüldükten sonraki yıllarda boş kaldığı gibi şimdi de bomboş sokaklar. Arabamı çay bahçesinin karşısına bırakıyor yola koyuluyorum...
Parkurun başlangıcı Söğütdere`nin denize açıldığı batı yakası. Mahallenin kedi ve koyunlarının tezahüratları arasında dere boyunca güneye ilerliyorum. Az ileride ulu bir çınarın dibinden yol sola, batıya kıvrılıyor. Köyün sevimliliği geride kalıyor. Yol üç dört metre genişliğinde ve stabilize zeminli. Ortalıkta ağaç yok. Yol kenarı abdestbozan, eşek hıyarı ve kapari gibi alçak bozkır otlarıyla kaplı. Eğim iki kilometre boyunca yer yer %10-15 üzerinde. Zemin sağlam ama yokuş zorlu. İrtifa aldıkça geride Yeniliman`ın ve yarımadanın görüntüsü güzelleşiyor. Yol bir süre sonra biraz daralıyor, zemin toprağa dönüşüyor, tabii tabanlar da rahatlıyor. En yüksek nokta yaklaşık 160m. Bu noktadan sonrası çok rahat. Zeytinlikler, bademlikler arasından yol kıvrıla kıvrıla yarımadanın kuzey kıyısına gidiyor. Ara ara ağaçların gölgesini aşan güneş daha bu saatten gücünü gösteriyor. Kuzey kıyısı parkurun en keyifli kısmı. Sonraki dört kilometre boyunca denizin getirdiği esinti beni serin tutuyor. Yol boyunca dalyan barınaklarına rastlıyorum. Adımlarımı duydukça kıyılardan martılar havalanıyor. Tam bir cümbüş... Parkurun son bir kilometresini kıyıdan tamamlamayı seçiyor ve pişman oluyorum. Kıyı gevşek ve büyücek çakıllarla dolu, yürümek kolay olmuyor. Burada da Gebekum`daki gibi geniş kumul oluşumları var, ama maalesef koruma altında değil. Ayakkabılarımı çıkarıyor bir süre çıplak ayak kumulların üzerinde yürüyor, ama kısa sürede pes edip tekrar toprak yola çıkıp Yeniliman`a geri dönüyorum.
Selahattin`in lokanta açılmış, bir müşteri çorbasını yudumluyor. Necati Kaptan henüz dönmemiş. Arabama atlayıp Karaburun yoluna koyuluyorum. Yolda yine bir amca el ediyor bana. Bu kez Sezgin Amcayı alıyorum yol kenarından. Sezgin Amca 63 yaşında. Doğma büyüme Bozköy`lü. Üç oğlu işlerini kurmuş uçmuşlar yuvadan. Kızı askeri lisede. Sezgin Amca her sabah Bozköy`den Karaburun`a geliyor. Ayakkabı tamiri yapıyor, bağcık satıyor. Napayım yiğen diyor, masraflar her geçen gün artıyor, çalışmak zorundayım, ama yakında Karaburun`a taşınacağım, her sabah bu kadar yolu gitmek artık zoruma gidiyor. Sezin Amcayı Belediye parkındaki küçük tezgahına bırakıyor anacığımın bana hazırladığı çayın kokusuna koşuyorum.
Bu bölgede gözleyebileceğiniz bazı türler
Agave (Agave americana), Gülibrişim (Albizia julibrissin), Kargı (Arundo donax), Yabani yulaf türleri (Avena ssp.), Orkide Ağacı (Bauhinia purpurea), Tüylü arı (Bombus terrestris subsp. dalmatinus), Begonvil (Bougainvillea spectabilis), Acem Borusu (Campsis radicans), Kiraz dipkurdu (Capnodis tenebrionis), Sakız keyganası (Carlina gummifera), Kazayağı (Carpobrotus edulis), Pikan Cevizi (Carya illinoensis), Bahar sarmaşığı (Clematis cirrhosa), Kufeya (Cuphea hyssopifolia), Akdeniz Dallı Servi (Cupressus sempervirens), Yıldız Çiçeği (Dahlia sp.), Abuzambak (Datura innoxia), Fare Kulağı (Dichondra microcalyx), Ağaç Menekşesi (Duranta erecta), Eşek Hıyarı (Ecballium elaterium), Funda (Erica arborea), Şebrem (Euphorbia chamaesyce), Kıyı sütleğeni (Euphorbia peplus), İncir Ağacı (Ficus carica), İncir Sarmaşığı (Ficus pumila), Mabet Ağacı (Ginkgo biloba), Gündürmelalesi (Glaucium flavum), İpeksi grevilya (Grevillea robusta), Aygün çiçeği (Heliotropium hirsutissimum), Japon Gülü (Hibiscus rosa-sinensis), Sütleğen güvesi (Hyles euphorbiae), Sümenit (Inula viscosa), Kahkaha çiçeği (Ipomoea purpurea), Deniz ardıcı (Juniperus macrocarpa), Katran Ardıcı (Juniperus oxycedrus), Finike Ardıcı (Juniperus phoenicea), Binlerin annesi (Kalanchoe daigremontiana), Hint fasulyesi (Lablab purpureus), Eşekhelvası (Lactuca serriola), Oya Ağacı (Lagerstroemia indica), Ağaç Minesi (Lantana camara), Sahilkaranfili (Limonium angustifolium), Cılızot (Limonium virgatum), Tespih Ağacı (Melia azedarach), Zakkum (Nerium oleander), Zeytin Ağacı (Olea sp.), Kaynana dili (Opuntia ficus-barbarica), Koca ekşiyonca (Oxalis pes-caprae), Tüylü pennisetum (Pennisetum villosum), Pentas (Pentas sp.), Kızılçam (Pinus brutia), Sakız ağacı (Pistacia lentiscus), Menengiç (Pistacia terebinthus), Yıldız Çalısı (Pittosporum tobira), Doğu Çınarı (Platanus orientalis), Mavi Çiçekli Yasemin (Plumbago europaea), (Polypodium vulgare), İpek Çiçeği (Portulaca grandiflora), Nar Ağacı (Punica granatum), Kermes Meşesi (Quercus coccifera), Hint Baklası (Ricinus communis), Meksika Petunyası (Ruellia brittoniana), Kokarsedefotu (Ruta chalepensis), Abdestbozan (Sarcopoterium spinosum), Çılgın Kız (Solanum rantonetti), Hayıt (Vitex agnus-castus)