Balıkaşıran - Eksera Koyu Parkuru
Datça / Muğla / Türkiye Başlangıç
40 m
En yüksek
61 m
Bitiş
7 m
Toplam yol
10423 m
Tırmanma
183 m
Alçalma
218 m
Tahmini Süre
4-6 Saat
61 m
40 m
7 m
Marmaris'ten Datça dolmuşuyla Balıkaşıran girişine vardığımızda saat 945 olmuştu. Yol kenarında üzerimizdeki fazlalıkları çıkarttık, benim sırt çantası üzerine sonraki günlerde kullanacağımız güneş panelini yerleştirdik. Datça İlçe Jandarma Komutanlığı`nı arayarak yürüyüşe başladığımızı bildirdik.
Balıkaşıran Koyu'na doğru inen patikanın girişinde Karia Yolu'nu gösterir herhangi bir tabela yoktu. Ama koya inişe geçtiğimizde kırmızı beyaz parkur işaretleri hemen belirmeye başladı. Koyun adı bazı haritalarda Gökçeler Koyu diye geçiyor ama yerelde kimse bu adı kullanmıyor. Balıkaşıran Koyu Akdeniz ve Ege'nin yarımada boyunca birbirlerine en yakın olduğu kısım. Balıkaşıran ve Bencik (güneyde) koylarının sınırladığı kara boğazı Datça yarımadasının başlangıcı kabul ediliyor. Koyda yerleşim yok. Ancak derme çatma bir balıkçı barınağı ve önünde bir tulumba var. Rivayete göre MÖ 6.yüzyılda, Pers akınları sırasında Knidos'lular Balıkaşıran'ı kazarak yarımadayı anakaradan ayırmak ve bölgelerini bir adaya çevirerek savunmalarını kuvvetlendirmek istemişler. Ancak başaramamış ve Persler'e teslim olmuşlar. Kim bilir o zamanlar Knidoslular bunu başarsaydı, Datça bugün belki bir Yunan adası olacaktı.
İlerledikçe bitki çeşitliliği artıyor, deniz bizi daha çok çağırıyor ve keyifler artıyordu. Ancak yükümüz ağırdı. Sırtımızdaki 25er kiloluk çantalar bizi gerçekten zorluyordu. Her çıkışın ardından mola veriyor soluklanıyorduk. Adını bilmediğimiz dar bir sahili olan koyu aştıktan sonra Küçük Çatı Koyu'na ulaştık. Sahili boyunca sığla koruluğunun altından ilerledik. Koy 3 bölmeli. Bu mevsimde (Mart ortası) güneydeki ilk bölmeye akan bir dere ağzı vardı. Kaptanlık ta yapan ekip arkadaşlarım Küçük Çatı'nın batı koyunun tekneyle gecelemeye (2 teknelik) uygun olduğunu, haritaya işlemenin yerinde olacağını belirttiler.
Denizden bir süre ayrılıp yeşillikler arasında ine çıka ilerledikten sonra Çatı Koyu'na vardık. Karayoluyla da ulaşımı olan bu koy bu mevsimde bile oldukça kalabalıktı. Bir yerleşim olmamasına karşın bir iskelesi ve içilebilir tulumba suyu olan koyda çoğunluğu balıkçı yaklaşık 20-30 tekne vardı. Koyun batı ucunda bir dere ağzı ve taştan örülmüş bir de kuyu vardı. Parkurun bundan sonrası bir süre orman yolu olarak devam etti. Boylu makiler, zaman zaman çamlıklar ve sığla korulukları arasından geçerek önce Ballıcak Bükü'nü geçtik, ardından Boynuzcuk Bükü'nde öğle yemeğimizi yedik. Menüde lavaş arasına sarılmış füme tavuk ve çikolata vardı. Yemek sırasında denize attığımız ekmek parçalarına balıklar hiç aldırış etmeyince oltaları hiç açmadık bile. Biraz soluklanıp bolca sıvı tükettikten sonra tekrar yola koyulduk.
Sonraki koylar Armonika ve Gerence Koylarıydı. Bu iki koyda da hiçbir yerleşim yok. Gerence batıya doğru girintili bir koy olduğundan her havada sakin kalabilir, tekneler burada geceleyebilir diye not ettik. Biz oradayken de dupduru ve nefisti. Suya atlamamak için zor tuttuk kendimizi. Suların ve yiyeceklerin biraz azalmasıyla tempomuz arttı. Molasız daha uzun etaplar yapmaya başladık. Yaklaşık 10'uncu kilometrede Eksera Deresi'nin ağzında konaklamaya karar verdik. Batı ve güneyimiz sığla koruluğu, doğumuz çalı formlu böğürtlen, sakız ve sığlalarla kaplı, kuzeyimiz ise denizdi. Hava kararmadan çadırları kurduk, odun toplayıp büyücek bir kamp ateşi yaktık.
Herbirimiz gün boyu 2 lt civarında su tüketmiştik. Bir sonraki su kaynağına daha 9km vardı. Yemeği ve çayımızı dere suyuyla yapmaya karar verdik. Yemekte yağda çevrilmiş kabak ve bulgur pilavı vardı. Tatlar nefisti, onca yükü taşımaya değmişti. Az sohbet ardından yorgunluk ağır bastı, potansiyel kas ağrılarımız için birer Volteren alıp 2000 gibi uykuya daldık. Tüm gece aralıklarla yağmur yağdı...
Bu bölgede gözleyebileceğiniz bazı türler
Kıbrıs Akasyası (Acacia saligna), Yabani sarımsak (Allium neapolitanum), Testere çiçeği (Aloe delaetii), Arokarya (Araucaria heteropylla), Sandal Ağacı (Arbutus andrachne), Kocayemiş (Arbutus unedo), Dalakotu (Asplenium ceterach), Yıldızpatı (Aster sp.), Orkide Ağacı (Bauhinia purpurea), Hodan (Borago officinalis), Begonvil (Bougainvillea spectabilis), Keçiboğan (Calicotome villosa), Tespih Çiçeği (Canna indica), Kabarkarın (Capparis orientalis), Kareks (Carex sp.), Kazayağı (Carpobrotus edulis), Rozet Çiçeği (Catharanthus roseus), Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua), Alacakız (Cerinthe major), Parfüm Çalısı (Cestrum elegans), Tüylü laden (Cistus creticus), Adaçayı yapraklı laden (Cistus salviifolius), Limon Ağacı (Citrus limon), Mandalina Ağacı (Citrus Reticulata), Deniz teresi (Crithmum maritimum), Sikaslar (Cycas spp.), Harput enginarı (Cynara auranitica), Yabani Enginar (Cynara cardunculus), Yer Narı (Cytinus hypocistis), Yernarı (Cytinus ruber), Yılanbıçağı (Dracunculus vulgaris), Ağaç Menekşesi (Duranta erecta), Kırkbatıran (Echium plantagineum), Okaliptus (Eucalyptus camaldulensis), Ağaç Sütleğen (Euphorbia dendroides), Feribanotu (Euphorbia helioscopia), Güneş Papatyası (Euryops pectinatus), Kauçuk Ağacı (Ficus elastica), Helilok (Geranium rotundifolium), Ala Gömeç (Glebionis coronaria), Kelebek Çalısı (Grevillea lanigera), Yaban Yasemini (Jasminum fruticans), Karabaş otu (Lavandula stoechas), Keten Çiçeği (Linum grandiflorum), Sığla Ağacı (Liquidambar orientalis), Şişefırçası çalısı (Melaleuca citrina), Keklikçiğdemi (Moraea sisyrinchium), Muz Ağacı (Musa acuminata), Mersin (Myrtus communis), Anadolu Orkidesi (Orchis anatolica), Tükrükotu (Ornithogalum nutans), Canavar Otu (Orobanche crenata), Koca ekşiyonca (Oxalis pes-caprae), Ekşiyoncalar (Oxalis spp.), Arıotu (Phacelia tanacetifolia), Alev Çiçeği (Phlox subulata), Hurma Ağacı (Phoenix dactylifera), Atlantik fıstığı (Pistacia atlantica), Sakız ağacı (Pistacia lentiscus), Menengiç (Pistacia terebinthus), Poligala (Polygala sp.), Badem (Prunus amygdalus), Bozlanotu (Ptilostemon chamaepeuce), Boz pırnal meşesi (Quercus aucheri), Kermes Meşesi (Quercus coccifera), Pırnal Meşesi (Quercus ilex), Mercan Çalısı (Russelia equisetiformis), Abdestbozan (Sarcopoterium spinosum), Karabiber Ağacı (Schinus molle), Çakalbaldıran (Smyrnium rotundifolium), Çılgın Kız (Solanum rantonetti), Kolyoz (Solenostemon scutellarioides), Katırtırnağı (Spartium junceum), Peru zakkumu (Thevetia peruviana), Sosyete sarımsağı (Tulbaghia violacea), Kalaba (Umbilicus horizontalis), Melez bakla (Vicia hybrida), Yalancı Tüylü Fiğ (Vicia villosa), Otsu Cezayir Menekşesi (Vinca herbacea), Hayıt (Vitex agnus-castus)