floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Potentilla meyeri
 
Ahlat / Bitlis - Temmuz 2021 © Serdar Ölez
Potentilla meyeriPotentilla meyeriPotentilla meyeriPotentilla meyeriPotentilla meyeriPotentilla meyeriphotos
Gözlem bildir
Deli parmakotu
Rosaceae / Potentilla / Potentilla meyeri
mapmapmapmapmapmap
Deliparmakotu (Potentilla meyeri) Gülgiller (Rosaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Murat-Van, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1350-2900 m yüksekliklerde; taşlık yamaçlarda yayılış gösterir.


Bilimsel olarak Potentilla meyeri Boiss. şeklinde tanımlanır.

Potentilla etimolojisi

Potentilla cins adı Modern Latincede ΄güçlü olmak΄ anlamına gelen potent-  öneki ile, bir küçültme eki olan -ill sonekinin birleşmesinden türetilmiştir; cinsin birçok türünün tedavi edici özelliklerine atıfta bulunur.

meyeri etimolojisi

Meyeri tür adı Ernst Heinrich Friedrich Meyer (1791–1858)`e ithafen adlandırılmıştır. Meyer bir Alman botanikçi ve botanik tarihçisidir; başlıca eseri olan dört ciltlik ΄Botanik Tarihi (Geschichte der Botanik)΄ 1854–57 yıllarında yayınlanmış, eserde Aristoteles ve Theophrastus gibi eski otoriteleri de içerecek şekilde erken modern botanikçiler hakkında biyografik veriler sunmuştur. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


15-35 cm boylanabilen, çok yıllık otsu bir türdür. Gövdeler dik veya dar açı ile yükselir; yoğun beyaz-kaba tüylüdür. Yapraklar elsi birleşik formdadır; yaprakçıklar 5-7 adettir, genişçe kamamsı, ters yumurtamsı formda ve 8-30 x 6-15 mm boyutlardadır, kenarları küt dişli veya keskin çentikli-testere dişlidir, alt yüzeyi yoğun beyaz-kaba tüylüdür, üst yüzeyi gri kaba tüylü veya ipeksi tüylüdür. Çiçeklenme haziran-ağustos ayları arasında gerçekleşir. Çiçek kurulu birkaç çiçekli talkım şeklindedir. Dışçanak dilimleri şeritsi-mızraksı formdadır. Çanak yapraklar yumurtamsı-mızraksı formda ve 3-4 mm uzunluktadır, dışçanak dilimlerinden daha kısadır. Taç yapraklar sarı renkte, ters yüreksi uçlu ve 5-5.5 mm boydadır. Sert kabuklu meyveler pürüzsüzdür; boyuncuk koniktir ve alt kısmı kabarcıklıdır, meyveden hafifçe daha kısadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Potentilla meyeriAhlat / Bitlis
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Potentilla türleri: P.aladaghensis, P.anatolica, P.anglica, P.anserina, P.argaea, P.argentea, P.armeniaca, P.astracanica, P.aucheriana, P.aurea, P.balansae, P.bifurca, P.buccoana, P.calabra, P.calycina, P.cappadocica, P.carduchorum, P.crantzii, P.davisii, P.detommasii, P.discipulorum, P.divaricata, P.doddsii, P.elatior, P.erecta, P.fruticosa, P.gelida, P.geranioides, P.heptaphylla, P.hololeuca, P.humifusa, P.inclinata, P.isaurica, P.kotschyana, P.lazica, P.libanotica, P.lignosa, P.lomakinii, P.meyeri, P.micrantha, P.nerimaniae, P.oweriniana, P.palustris, P.pannosa, P.pedata, P.pimpinelloides, P.polyschista, P.pulvinaris, P.recta, P.reptans, P.rupestris, P.ruprechtii, P.savvalensis, P.speciosa, P.sublaevis, P.subpalmata, P.supina, P.tauricola, P.thuringiaca, P.ulrichii, P.umbrosa




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Çeviri: Ölez S., 2021)
  2. Potentilla meyeri Boiss. (2021). Plants of the World Online. https://www.plantsoftheworldonline.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:728481-1
  3. Potentilla. (2021). University and Jepson Herbaria. https://ucjeps.berkeley.edu/eflora/eflora_display.php?tid=11256
  4. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  5. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  6. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  7. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)