Cüce parmakotu (Potentillamicrantha) Gülgiller (Rosaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1800 m yükseklikler arasında; orman altları ve dere boylarında yetişirler.
Bilimsel olarak Potentillamicrantha Ramond ex DC. şeklinde tanımlanır.
Potentilla etimolojisi
Potentilla cins adı Modern Latincede ΄güçlü olmak΄ anlamına gelen potent- öneki ile, bir küçültme eki olan -ill sonekinin birleşmesinden türetilmiştir; cinsin birçok türünün tedavi edici özelliklerine atıfta bulunur.
micrantha etimolojisi
Micrantha Yunancada `minik, küçük` anlamına gelen micro kelimesi ile `çiçek` anlamına gelen anthos kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir; çiçeklerinin küçüklüğüne işaret eder. ex kısaltması, bu kısaltmayı takip eden ismin bu türü kabul görür şekilde yayınladığı ancak bunu `ex´ kısaltmasından önce gelen yayıncının kabul görmeyen açıklamalarına dayandırdığını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Ramond kısaltması bilim insanı Louis François Elisabeth Ramond de Carbonnière (1753-1827) için kullanılmıştır. DC. kısaltması bilim insanı Augustin Pyramus de Candolle (1778-1841) için kullanılmıştır; Candolle İsviçreli bir botanikçidir
Morfoloji
2-5 cm boylanabilen, kök gövdeli, ülgerli tüylü, çok yıllık, otsu bir türdür. Dip yapraklar gövdeden uzunca, üç yaprakçıklı; yaprakçıklar genişçe yumurtamsı veya ters yumurtamsı, 10-50 mm boyda, küt dişli-testere dişli kenarlı, üst tarafı seyrek ülgerli tüylü ve yeşil, alt tarafı ipeksi tüylüdür. Çiçeklenme Mart-Temmuz arası ve kısa dönemli; çiçekler terminal, tekil veya 2-3-çiçekli talkım kurullarda; dışçanak dilimler ve çanak yapraklar eşit, mızraksı-yumurtamsı, 3-6 mm uzunlukta, keskin uçlu; çanak yaprakların iç taban kısmı kırmızımsı düzensiz lekeli; taç yapraklar beyaz veya nadiren pembemsi, ters yumurtamsı, 3-5 mm, uçları çentikli ve çanak yapraklardan hafifçe daha kısadır. Sert kabuklu meyveler tüysüz; boyuncuk uca yakın konumda, meyveden hafifçe daha uzuncadır.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)