floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cicer anatolicum
 
Kırklar / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Salih Usta
Cicer anatolicum
Gözlem bildir
Nakaçe
Fabaceae / Cicer / Cicer anatolicum
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Nakaçe (Cicer anatolicum) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Cicer anatolicum Alef. şeklinde tanımlanır.

anatolicum etimolojisi

Anatolicum epiteti türün Anadolu`ya özgü veya Anadolu`ya endemik olduğunu veya ilk olarak Anadolu`da rastlanılan bir örnek ile yayınlandığını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Alef. kısaltması bilim insanı Friedrich Georg Christoph Alefeld (1820 - 1872) için kullanılmıştır; Alefeld Alman bir botanikçi, yazar ve tıp doktorudur.

Morfoloji


20-40 cm boylanabilen, çok yıllık bir türdür. Gövde dik veya dar açılı yükselir şekilde ve dallanmıştır. Yapraklar çoğunlukla sülükle sonlanır; yaprakçıklar 4-8 çift, 7-18 x 4-13 mm boyutlarda, kamamsı-ters yumurtamsı formdadır, doku yarı derimsidir, üst 2/3´lük kısmı keskin çentikli-testere dişlidir, yüzeyler cılız tüylüdür, çok sayıda salgılı tüy ve birkaç salgısız tüy bulunur. Stipül keskin çentiklidir. Çİçek kümesi sapı 1-2 çiçeklidir ve 3-14 mm biz şeklinde kılçık taşır. Brakte kısaca dişli veya tam kenarlıdır, ~ 1 mm uzunluktadır. Çiçekler ~ 20 mm çapta ve leylak rengidir. Çanak belirgin dışbükey formda ve 12-15 mm uzunluktadır. Baklamsı meyve 20-25 mm uzunlukta ve dikdörtgenimsi-elipsoid formdadır, yüzeyler salgılı tüylü-ülgerlidir. Tohumlar 2-3 adettir, yüzeyler kırışık ve kabarcıklıdır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Cicer anatolicumKırklar / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Salih Usta
Cicer anatolicumKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Cicer anatolicumAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Cicer türleri: C.anatolicum, C.bijugum, C.echinospermum, C.floribundum, C.heterophyllum, C.incisum, C.isauricum, C.montbretii, C.pinnatifidum, C.reticulatum, C.uludereensis
Türkiye'de gözlemlenebilecek bazı diğer Cicer türleri: C.arietinum




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)