floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cicer pinnatifidum
 
Pülümür / Tunceli - Haziran 2023 © Mustafa Gökmen
Cicer pinnatifidumCicer pinnatifidumCicer pinnatifidumCicer pinnatifidum
Gözlem bildir
Çakıl nohutu
Fabaceae / Cicer / Cicer pinnatifidum
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Çakıl nohutu (Cicer pinnatifidum) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Orta ve Doğu Karadeniz, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 250-1400 m yükseltiler arasında; kızılçam ormanlarında, volkanik veya kireçtaşı yamaçlarda ve döküntülerde gözlemlenebilir.

Cicer pinnatifidum Türkçede Çakıl nohutu olarak adlandırılır. Bilimsel olarak Cicer pinnatifidum Jaub. & Spach şeklinde tanımlanır. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Jaub. kısaltması bilim insanı Hippolyte François Jaubert (1798-1874) için kullanılmıştır; Jaubert Fransız politikacı ve botanikçidir.

Spach etimolojisi

Spach kısaltması türün Fransız botanikçi Edouard Spach (1801-1879) tarafından yayınlandığını belirtir. Spach kısaltması bilim insanı Édouard Spach (1801-1879) için kullanılmıştır; Spach Fransız botanikçidir; `Natural history of plants: Spermatophytes´ ve `Illustrations of plants of the East´ adlı eserleri yayınlamıştır.

Morfoloji


Narin, yatık veya dar açılı yükselir tek yıllık. Yapraklar tek tüysü; yaprakçıklar 2-4-çift, kamamsı-ters yumurtamsı, 3-7 mm, keskin çentikli-testere dişli ve az sayıda basit dişli, havlı (çok sayıda salgılı ve az sayıda salgısız). Stipül keskin çentikli-çentikli. Çiçek kümesi sapı ve çiçek sapı yaprak sapından uzunca ; kılçık 0.5 mm. Çiçekler tekil, 6-9 mm, pembe veya eflatun. Çanak dışbükey. Baklamsı meyve genişçe elipsoid, 10-12 mm, salgılı-cılız tüylü. Tohumlar 1-3, kırışık-siğilli.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Cicer pinnatifidumPülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Mustafa Gökmen
Cicer pinnatifidumAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Cicer pinnatifidumPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
YETERSİZ VERİ / DATA DEFFICIENT
Yeterli bilgi bulunmamaktadır. Tükenme riski değerlendirmesi yapılamamaktadır.

Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Cicer türleri: C.anatolicum, C.bijugum, C.echinospermum, C.floribundum, C.heterophyllum, C.incisum, C.isauricum, C.montbretii, C.pinnatifidum, C.reticulatum, C.uludereensis
Türkiye'de gözlemlenebilecek bazı diğer Cicer türleri: C.arietinum




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)