floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Fibigia macrocarpa
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Kocasikkeotu
Brassicaceae / Fibigia / Fibigia macrocarpa
mapmapmapmapmapmap
Kocasikkeotu (Fibigia macrocarpa) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1000-2400 m yükseklikler arasında, taşlık yamaçlarda gözlenebilirler.

Bilimsel olarak Fibigia macrocarpa (Boiss.) Boiss. şeklinde tanımlanır.

Fibigia etimolojisi

Fibigia cinsi Alman doğa bilimci Johann Fibig (1758-1792)´e ithafen adlandırılmıştır.

macrocarpa etimolojisi

Macrocarpa tür adı ‘uzun, geniş’ anlamına gelen Yunanca macros kelimesi ile ‘meyve’ anlamına gelen yine Yunanca karpos kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir. Türün meyvelerinin görece büyüklüğüne işaret eder. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


Genellikle 30 cm´den daha fazla boylanabilir; pürüzlü ve yıldızsı tüylüdür. Köksel yapraklar ispatula biçimli-eliptik ve tam kenarlı gibidir; gövde yaprakları şeritsi ve diktir. Taç yapraklar sarı renktedir. Kısa karpelli meyve dairemsi formda ve 15-27 x 14-21 mm mm boyutlardadır, yüzeyler pürüzlü ve kısa yıldızsı tüylüdür. Tohumlar her zarfta 4 adettir ve 5-10 mm çaptadır; kanatlar tohum genişliğinin yarısından daha geniştir.

Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Fibigia türleri: F.clypeata, F.macrocarpa, F.suffruticosa, F.yildirimlii




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)