floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Fibigia clypeata
 
Turnadere / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Serdar Ölez
Fibigia clypeataFibigia clypeataFibigia clypeataFibigia clypeataFibigia clypeataFibigia clypeataphotos
Gözlem bildir
Sikkeotu
Brassicaceae / Fibigia / Fibigia clypeata
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Sikkeotu (Fibigia clypeata) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 500-2300 m yükseklikler arasında, taşlık yamaçlarda gözlenebilir.

Bilimsel olarak Fibigia clypeata (L.) Medik. şeklinde tanımlanır.

Fibigia etimolojisi

Fibigia cinsi Alman doğa bilimci Johann Fibig (1758-1792)´e ithafen adlandırılmıştır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Medik. kısaltması bilim insanı Friedrich Kasimir Medikus (1736-1808) için kullanılmıştır; Medikus Alman hekim ve botanikçidir; Avrupada Robinia türlerinin yetiştirilmesini teşvik etmiştir.

Morfoloji


Genellikle 30 cm´den daha fazla boylanabilir; pürüzlü ve yıldızsı tüylüdür. Köksel yapraklar dikdörtgenimsi formda, tam kenarlı veya ondüleli-dişli kenarlıdır; gövde yapraklarI şeritsi ve diktir. Taç yapraklar sarı renktedir. Kısa karpelli meyve dikdörtgenimsi-eliptik veya yumurtamsı-dikdörtgenimsi formda ve 21-24 x 10-12 mm boyutlardadır, yüzeyler pürüzlü ve kısa yıldızsı tüylüdür. Boyuncuk 1.5-2.2 mm uzunluktadır. Tohumlar her zarfta 6 adettir ve 2.8-3.7 mm çaptadır; kanatlar tohum genişliğinin yarısı kadar veya daha az geniştir.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Fibigia clypeataDoğançalı / Beypazarı / Ankara
Nisan 2024 ©Mustafa Gökmen
Fibigia clypeataSolaklar / Seben / Bolu
Mayıs 2023 ©Serdar Ölez
Fibigia clypeataDöşemealtı / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Fibigia clypeataTurnadere / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Fibigia clypeataKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Fibigia clypeataPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan F. clypeata taksonları: Fibigia clypeata subsp. anatolica, Fibigia clypeata subsp. clypeata, Fibigia clypeata subsp. clypeata var. clypeata, Fibigia clypeata subsp. clypeata var. eriocarpa
Türkiye´de doğal yayılan Fibigia türleri: F.clypeata, F.macrocarpa, F.suffruticosa, F.yildirimlii




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)