floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Pedicularis comosa
 
Nohutlu / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Serdar Ölez
Pedicularis comosaPedicularis comosaPedicularis comosaPedicularis comosaPedicularis comosaPedicularis comosaphotos
Gözlem bildir
Hotozlubitotu
Orobanchaceae / Pedicularis / Pedicularis comosa
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Hotozlubitotu (Pedicularis comosa) Canavarotugiller (Orobanchaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Orta ve Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Pedicularis comosa L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Pedicularis comosaPülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Golshan Zare
Pedicularis comosaSalur / Refahiye / Erzincan
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Pedicularis comosaNohutlu / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Pedicularis comosaPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan P. comosa taksonları: Pedicularis comosa var. acmodonta, Pedicularis comosa var. sibthorpii
Türkiye´de doğal yayılan Pedicularis türleri: P.atropurpurea, P.cadmea, P.caucasica, P.comosa, P.condensata, P.crassirostris, P.munzurdaghensis, P.nordmanniana, P.olympica, P.palustris, P.pontica, P.wilhelmsiana




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)