floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Tanacetum albipannosum
 
Sarıgül / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Mustafa Gökmen
Tanacetum albipannosumTanacetum albipannosumTanacetum albipannosumTanacetum albipannosumTanacetum albipannosumTanacetum albipannosumphotos
Gözlem bildir
Keçelipireotu
Asteraceae / Tanacetum / Tanacetum albipannosum
mapmapmap
Keçelipireotu (Tanacetum albipannosum) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Yukarı Fırat alt bölgelerinde yayılış göstermektedir. 1550-1700 m yükseklikler arasında; kaya çatlakları ve taşlık yamaçlarda gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Tanacetum albipannosum Hub.-Mor. & Grierson şeklinde tanımlanır.

Tanacetum etimolojisi

Tanacetum Latincede `solucan odunu` anlamına gelen tanaceta kelimesinden türetilmiştir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Hub.-Mor. kısaltması bilim insanı Arthur Huber-Morath (1901-1990) için kullanılmıştır; Huber-Morath Arthur Huber-Morath, Basler Botanischen Gesellschaft (BAS) ve Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi nin herbaryumuyla ilişkili bir İsviçreli ekonomist ve botanikçidir. 1935 ile 1969 yılları arasında Türkiye florası üzerine yoğunlaşmış ve 16 keşif gezisi yapmıştır; yaklaşık 30.000 örnekten oluşan geniş koleksiyonu şu anda Conservatoire Botanique de Genèvede saklanmaktadır. Grierson kısaltması bilim insanı Andrew John Charles Grierson (1929-1990) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Otsu, bazen kalın odunsu köksaplı bir türdür. Gövdeler ± dik, yapraksı, 20-40 cm, yukarıdan 2-5 dallanmış veya nadiren basit ve grimsi-havlıdır. Dip yapraklar 2-3 kat derin tüysü, 7-15 cm, dış hatları ters mızraksı görünümdedir ve grimsi veya beyaz kaba tüylüdür; birincil dilimler 12-16 çifte kadar ve 0.5-2 cm´dir; ikincil dilimler şeritsi-dikdörtgenimsi, 8-10-çift, 1-4 mm, basit veya yine tüysü bölünmüştür, dilimler küt uçludur. Orta yapraklar benzerdir ancak genellikle sapsızdır. Üstlerdeki yapraklar derin tüysü ve 1-2 cm´dir. Kapitulum tekil ve terminaldir. İnvolukrum grimsi-havlı, 4-7 x 7.5-12.5 mm boyutlardadır; filariler yumurtamsı, keskin uçlu ve kahverengi kenarlıdır. Dilsi çiçekçikler 20-35 adet, beyaz veya çok soluk sarıdır, 5-8 x2.5-4 mm ve uç kısmı 3 sığ 3 dişlidir. Tüpsü çiçekçikler 2-2.5 mm boydadır. Sert kabuklu meyveler iğsi, 2-2.5mm, ~ 10 çıkıntılıdır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Tanacetum albipannosumSağlamtaş / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Tanacetum albipannosumSarıgül / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Tanacetum türleri: T.abrotanifolium, T.albipannosum, T.alyssifolium, T.argenteum, T.armenum, T.aucheri, T.aucherianum, T.aureum, T.balsamita, T.balsamitoides, T.cadmeum, T.canescens, T.cappadocicum, T.cilicium, T.coccineum, T.corymbosum, T.densum, T.depauperatum, T.eginense, T.erzincanense, T.germanicopolitanum, T.haradjanii, T.haussknechtii, T.heterotomum, T.kotschyi, T.macrophyllum, T.mucroniferum, T.munzurdaghensis, T.nitens, T.nivale, T.oltense, T.oxystegium, T.parthenifolium, T.parthenium, T.pinnatum, T.polycephalum, T.poteriifolium, T.praeteritum, T.punctatum, T.sericeum, T.sipikorense, T.sorbifolium, T.tabrisianum, T.tomentellum, T.uniflorum, T.vulgare, T.zahlbruckneri




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)