floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Rumex crispus
 
Çobanyıldızı / Pülümür / Tunceli - Haziran 2023 © Serdar Ölez
Rumex crispusRumex crispusRumex crispus
Gözlem bildir
Labada
Polygonaceae / Rumex / Rumex crispus
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Labada (Rumex crispus) Madımakgiller (Polygonaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2300 m yükseltiler arasında; toprak yığınları, bataklıklar ve döküntü alanlarda gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Rumex crispus L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Çok yıllık, 150 cm´ye kadar. Dip yapraklar hemen hemen mızraksı veya ters mızraksı, uzunluğu genişliğinin 3 katından daha fazla, keskin uçlu. Üstlerde sap kanallı. Çiçek durumu yoğun. Çiçek sapı meyvedeki periant segmentlerinden uzunca, ortanın altında eklemli. Meyvedeki periant segmentleri kalpsi veya üçgen biçimli, en azından bir siğilli, 4-5 x 3-4 mm.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Rumex crispusÇobanyıldızı / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Rumex crispusGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Rumex crispusKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Rumex crispusAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Rumex crispusUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Rumex crispusKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Rumex türleri: R.acetosa, R.acetosella, R.alpestris, R.alpinus, R.amanus, R.angustifolius, R.bithynicus, R.bucephalophorus, R.caucasicus, R.chalepensis, R.conglomeratus, R.crispus, R.cristatus, R.dentatus, R.gracilescens, R.hydrolapathum, R.maritimus, R.nepalensis, R.obtusifolius, R.olympicus, R.palustris, R.patientia, R.ponticus, R.pulcher, R.sanguineus, R.scutatus, R.tmoleus, R.tuberosus




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)