floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Thymus sp.
 
Çankaya / Ankara - Mayıs 2015 © Serdar Ölez
Thymus sp.Thymus sp.Thymus sp.Thymus sp.Thymus sp.Thymus sp.photos
Gözlem bildir
Kekik
Lamiaceae / Thymus / Thymus sp.
map
Çalı formunda, genellikle 10-40 cm boylanan, çok yıllık ve dipten dallanan bir bitkidir. Yapraklar haç görünüşünde karşılıklı dizilişte, kenarları düzdür. Çiçek kurulları yaprakların koltuğunda ya da sürgünler şeklindedir. Boğaz bölümünde uzun beyaz tüyler. Taç yapraklar çoğunlukla kısa boru biçimindedir. Çimenlik tarla kıyılarında, orman kıyılarında, ve çayırlardaki karınca yuvalarının üstünde yer almaktan hoşlanır. Güneş ve sıcak istediği için, toprak sıcaklığının fazla olduğu kayalık ve dağlık bölgelere çoğalır. Kendilerine özgü bir kokuya sahiptir. 100ün üzerinde kekik türü bulunmaktadır. Türkiye 33 tür kekikle dünyanın en büyük kekik üreticisidir.

Thymus sp. Türkçede Kekik olarak adlandırılır.

Thymus etimolojisi

Thymus ΄siğil, cilt yüzeyinde bir büyüme (tümör)΄ anlamına gelebilecek θύμος (thúmos) kelimesinden türetilmiştir; muhtemelen siğilin kekik tomurcuğuna hayali bir benzerliğinden dolayı böyle adlandırılmıştır.

sp. etimolojisi

sp. İngilizcede 'tür, türü' anlamına gelen specie kelimesinin kısaltmasıdır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Thymus sp.Ahlat / Bitlis
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Thymus sp.Çankaya / Ankara
Mayıs 2015 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Thymus türleri: T.argaeus, T.artvinicus, T.atticus, T.aznavourii, T.bornmuelleri, T.brachychilus, T.canoviridis, T.cappadocicus, T.cariensis, T.cherlerioides, T.cilicicus, T.comptus, T.convolutus, T.eigii, T.eriocalyx, T.fallax, T.fedtschenkoi, T.haussknechtii, T.kotschyanus, T.leucostomus, T.leucotrichus, T.longicaulis, T.migricus, T.nummularius, T.pallasicus, T.pectinatus, T.praecox, T.pubescens, T.pulvinatus, T.revolutus, T.roegneri, T.sibthorpii, T.sipyleus, T.spathulifolius, T.striatus, T.subcollinus, T.syriacus, T.transcaucasicus, T.trautvetteri, T.zygioides




Kaynaklar
  1. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  2. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)