floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Thymus leucostomus
 
Sarıoba / Polatlı / Ankara - Mayıs 2020 © Mustafa Gökmen
Thymus leucostomusThymus leucostomus
Gözlem bildir
Ana kekik
Lamiaceae / Thymus / Thymus leucostomus
mapmapmapmapmapmap
Anakekik (Thymus leucostomus) Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Orta Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Konya alt bölgelerinde yayılış göstermektedir. 670-1600 m yükseklikler arasında yetişir.


Bilimsel olarak Thymus leucostomus Hausskn. & Velen. şeklinde tanımlanır.

Thymus etimolojisi

Thymus ΄siğil, cilt yüzeyinde bir büyüme (tümör)΄ anlamına gelebilecek θύμος (thúmos) kelimesinden türetilmiştir; muhtemelen siğilin kekik tomurcuğuna hayali bir benzerliğinden dolayı böyle adlandırılmıştır. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Hausskn. kısaltması bilim insanı Heinrich Carl Haussknecht (1838-1903) için kullanılmıştır. Velen. kısaltması bilim insanı Josef(Joseph) Velenovsk? (1858-1949) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Çiçekli dalları 5-15 cm boylanabilen, çok yıllık, odunsu bir türdür. Gövdeler basittir, çiçeklenme döneminde bazen dallanabilir. Sap yaprakları 5.5-8 x 1-1.7 mm boyutlarda, şeritsi veya dilsi çıkıntılı-mızraksı formda ve küt uçludur; dip kısmı (bazen ortaya kadar) kirpiklidir; her iki yüzeyinde de seyrek veya çok sayıda yağ bezeleri bulunur; bezeler genellikle kırmızı renktedir; yaprak orta damarı soluktur ve yanal damarlar belirgin değildir. Sap yapraklarının yanı sıra yumurtamsı dip yaprakları da mevcut olabilir, bunlar küçük ve etlidir. Çiçeklenme Mayıs-Temmuz ayları arasında gerçekleşir; çiçek kurulu 2-5 cm uzunluktadır ve genellikle 1-3 halka dizilimli çiçek kurulundan oluşur; brakte yapraksıdır; brakteol 1.5-3 mm uzunlukta, genellikle çiçek sapından uzuncadır; çanak 4-4.5 mm urunlukta, tüp genellikle dudaklardan biraz daha kısadır, boyun kısmı beyaz tüylüdür; taç 5-7 mm çapta ve beyaz renktedir.

Türkiye'de 3 varyetesi mevcuttur:


listMaplistPiclist

Gözlemler


Thymus leucostomusSarıoba / Polatlı / Ankara
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Thymus leucostomusAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Thymus türleri: T.argaeus, T.artvinicus, T.atticus, T.aznavourii, T.bornmuelleri, T.brachychilus, T.canoviridis, T.cappadocicus, T.cariensis, T.cherlerioides, T.cilicicus, T.comptus, T.convolutus, T.eigii, T.eriocalyx, T.fallax, T.fedtschenkoi, T.haussknechtii, T.kotschyanus, T.leucostomus, T.leucotrichus, T.longicaulis, T.migricus, T.nummularius, T.pallasicus, T.pectinatus, T.praecox, T.pubescens, T.pulvinatus, T.revolutus, T.roegneri, T.sibthorpii, T.sipyleus, T.spathulifolius, T.striatus, T.subcollinus, T.syriacus, T.transcaucasicus, T.trautvetteri, T.zygioides




Kaynaklar
  1. Davis, P. H., Cullen, J., & Coode, M. J. (1988). Flora of Turkey and the east Aegean islands. Edinburgh University Press.
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)