floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Tilia platyphyllos
 
A.Ü. Fen Fakültesi / Ankara - Mayıs 2015 © Serdar Ölez
Tilia platyphyllos
Gözlem bildir
Yaz Ihlamuru
Malvaceae / Tilia / Tilia platyphyllos
Yazıhlamuru (Tilia platyphyllos) Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Erzurum-Kars alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Trabzon, Çanakkale ve Isparta dolaylarında doğal olarak yetişir.

Türkiye genelinde Yazıhlamuru olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde büyük yapraklı ıhlamur olarak bilinir. Bilimsel olarak Tilia platyphyllos Scop. şeklinde tanımlanır. Tilia {Latince}: Ihlamur, ıhlamur ağacı. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Scop. kısaltması bilim insanı Joannes Antonius Scopoli (1723-1788) için kullanılmıştır; Scopoli Avusturyalı hekim ve doğa bilimcidir; Avusturya İmparatorluğunun Linnaeus´u olarak anılır.
Morfoloji
30-40m. ye kadar boylanan sık dallı, geniş tepeli 1000 yıl ömürlü ağaçlardır. Diğer ıhlamur türlerine göre erken çiçeklenir. Yapraklar 6-10 cm. büyüklükte, yuvarlakça, sivri uçlu, dip tarafı çarpık (asimetrik) ve yürek gibidir. Kenarları keskin dişli, üst yüzü çoğunlukla çıplak, koyu yeşil, alt yüzü damar koltuklarında tüylü, mavimsi yeşildir. Sarımsı-beyaz, güzel kokulu çiçeklerden 5-7 tanesi bir araya gelerek şemsiye gibi kurullar oluştururlar. Meyve yuvarlakça ve tüylüdür.


Gözlemler
A.Ü. Fen Fakültesi / Ankara
Mayıs 2015 ©Serdar Ölez
Diğer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan T. platyphyllos taksonları: Tilia platyphyllos subsp. platyphyllos
Türkiye´de doğal yayılan Tilia türleri: T.platyphyllos, T.rubra, T.tomentosa
Gözlem bildirilen diğer Tilia türleri: T.cordata




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)