Iğnelik (Erodiumcicutarium) Turnagagasıgiller (Geraniaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1800 m yükseklikler arasında; kumlu topraklar, kayalık, orman, tarla ve çalılıklarda doğal olarak yetişmektedir.
Türkiye genelinde Iğnelik olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde leylek iğnesi, dönbaba veya çoban iğnesi olarak bilinir. Bilimsel olarak Erodiumcicutarium (L.) L Hér. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji40 cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür. Yapraklar tüysü birleşik; dip yaprakların yaprakçıkları yumurtamsı - dikdörtgenimsi, 4-10 mm, derin tüysü bölmeli veya tam kenarlı veya birkaç dişli dilimli; sap yaprakların yaprakçıkları 1-2 derin tüysü bölmeli; stipül genellikle yumurtamsıdır. Çiçeklenme Mayıs-Temmuz ayları arasında; çanak yapraklar 4-5 mm, meyve zamanı 7 mm´ye kadar; kılçık 0.2-0.5 mm, genellikle 1 veya daha fazla uzun terminal sert kıllı; taç yapraklar yumurtamsı, üst üste gelmeyen, açık mor veya pembe, çanak yaprakların 1.5-2 katı büyüklüktedir. Meyvelenme Temmuz-Ekim ayları arasında; meyve yarılan (şizokarp), uzun gagalı, 5´e bölünen, her bölüm 1 tohumlu; gaga meyve 2.5-3.5 cm; merikarp ~5 mm, spiral burulmuştur.
Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)