floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Achillea gypsicola
 
Nallıhan / Ankara - Mayıs 2023 © Mustafa Gökmen
Achillea gypsicolaAchillea gypsicolaAchillea gypsicolaAchillea gypsicolaAchillea gypsicolaAchillea gypsicolaphotos
Gözlem bildir
Oymadare
Asteraceae / Achillea / Achillea gypsicola
mapmapmapmap
Oymadare (Achillea gypsicola) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Batı Karadeniz, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak alt bölgelerinde yayılış göstermektedir. 670-800 m yükseltiler arasında; bozkırlar, kireçtaşı ve cipsli yamaçlarda, yüksek dağ çayırlarında gözlemlenebilir.

Türkçe literatürde genellikle Oymadare olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde civanperçemi, ayvadanası, ayı otu veya akbaş olarak bilinir. Bilimsel olarak Achillea gypsicola Hub.-Mor. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Hub.-Mor. kısaltması bilim insanı Arthur Huber-Morath (1901-1990) için kullanılmıştır; Huber-Morath Arthur Huber-Morath, Basler Botanischen Gesellschaft (BAS) ve Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi nin herbaryumuyla ilişkili bir İsviçreli ekonomist ve botanikçidir. 1935 ile 1969 yılları arasında Türkiye florası üzerine yoğunlaşmış ve 16 keşif gezisi yapmıştır; yaklaşık 30.000 örnekten oluşan geniş koleksiyonu şu anda Conservatoire Botanique de Genèvede saklanmaktadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Achillea gypsicolaAşağıyanlar / Çankırı
Mayıs 2024 ©Serdar Ölez
Achillea gypsicolaAlva / Eldivan / Çankırı
Mayıs 2024 ©Serdar Ölez
Achillea gypsicolaNallıhan / Ankara
Mayıs 2023 ©Mustafa Gökmen
Achillea gypsicolaİdris Dağı / Kalecik / Ankara
Ekim 2015 ©Serdar Ölez
Achillea gypsicolaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Achillea türleri: A.adeniae, A.aleppica, A.arabica, A.armenorum, A.baltae, A.biserrata, A.boissieri, A.brachyphylla, A.cappadocica, A.clypeolata, A.coarctata, A.cretica, A.crithmifolia, A.cucullata, A.cuneatiloba, A.falcata, A.filipendulina, A.formosa, A.fraasii, A.goniocephala, A.grandifolia, A.gypsicola, A.hamzaoglui, A.ketenoglui, A.kotschyi, A.latiloba, A.ligustica, A.lycaonica, A.magnifica, A.maritima, A.membranacea, A.millefolium, A.milliana, A.monocephala, A.multifida, A.nobilis, A.oligocephala, A.pannonica, A.phrygia, A.pseudoaleppica, A.salicifolia, A.santolinoides, A.schischkinii, A.setacea, A.sieheana, A.sintenisii, A.sipikorensis, A.sivasica, A.spinulifolia, A.tenuifolia, A.teretifolia, A.vermicularis




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2024)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)