floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Achillea grandifolia
 
Senek / Pülümür / Tunceli - Haziran 2023 © Serdar Ölez
Achillea grandifoliaAchillea grandifoliaAchillea grandifoliaAchillea grandifoliaAchillea grandifoliaAchillea grandifoliaphotos
Gözlem bildir
Akyavşan
Asteraceae / Achillea / Achillea grandifolia
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Akyavşan (Achillea grandifolia) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı ve Orta Karadeniz, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 200-1800 m yükseltiler arasında; ormanlık alanlarda gözlenebilir.

Bilimsel olarak Achillea grandifolia Friv. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Friv. kısaltması bilim insanı Emerich (Imre) Frivaldszky von Frivald (1799-1870) için kullanılmıştır.

Morfoloji


40-100 cm boylanabilen bir türdür. Gövdeler gürbüz, silindirik, boylamasına şeritli ve havlıdır. Yapraklar havlı ve az çok salgılı-noktalıdır; orta gövde kısmındaki dikdörtgenimsi veya genişçe yumurtamsı, 8-13 x 4-6.5 cm, derin sığ tüysü bölmeli veya derin tüysü parçalı, 4-6 çift kamamsı-mızraksı loblu veya 5 x 2 cm´ye kadar dişli dilimlidir. Çiçek durumu yalancı şemsiyedir ve 6-11 cm genişliktedir; kapitulum 80-200 ve daha fazla çiçeklidir, çiçek kümesi sapı 2-6 mm´dir. Involukrum dikdörtgenimsi veya genişçe taban kısısmlı dar yumurta biçiminde, 3.5-4 x 2.5-3 mm boyutlardadır. Filariler şeritsi veya mızraksı ve dikdörtgenimsi, keskin uçlu veya küt uçlu, soluk ve havlıdır. Dilsi çiçekçikler 4-5 tane, beyaz, 1.5-2.5 mm boyutlardadır. Tüpsü çiçekçikler 10-20 tanedir.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Achillea grandifoliaSenek / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Achillea grandifoliaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Achillea grandifoliaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Achillea türleri: A.adeniae, A.aleppica, A.arabica, A.armenorum, A.baltae, A.biserrata, A.boissieri, A.brachyphylla, A.cappadocica, A.clypeolata, A.coarctata, A.cretica, A.crithmifolia, A.cucullata, A.cuneatiloba, A.falcata, A.filipendulina, A.formosa, A.fraasii, A.goniocephala, A.grandifolia, A.gypsicola, A.hamzaoglui, A.ketenoglui, A.kotschyi, A.latiloba, A.ligustica, A.lycaonica, A.magnifica, A.maritima, A.membranacea, A.millefolium, A.milliana, A.monocephala, A.multifida, A.nobilis, A.oligocephala, A.pannonica, A.phrygia, A.pseudoaleppica, A.salicifolia, A.santolinoides, A.schischkinii, A.setacea, A.sieheana, A.sintenisii, A.sipikorensis, A.sivasica, A.spinulifolia, A.tenuifolia, A.teretifolia, A.vermicularis




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)