floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cistus laurifolius
 
Hüyük / Konya - Haziran 2017 © Ahmet Demirtaş
Cistus laurifoliusCistus laurifoliusCistus laurifoliusCistus laurifoliusCistus laurifoliusCistus laurifoliusphotos
Gözlem bildir
Karağan
Cistaceae / Cistus / Cistus laurifolius
mapmapmapmapmapmapmapmap
Karağan (Cistus laurifolius) Ladengiller (Cistaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 900-1200 m yükseklikler arasında; sıklıkla karaçam orman altlarında, yayılış gösterir.

Türkçe literatürde genellikle Karağan olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde defne yapraklı laden olarak bilinir. Bilimsel olarak Cistus laurifolius L. şeklinde tanımlanır.

Cistus etimolojisi

Cistus cins adı eski Yunancada `sepet, sepete benzer şey` anlamına gelen κίσϑος (kisthos) kelimesinden türetilmiştir; kuru meyvelerinin şeklini işaret ettiği sanılmaktadır.

laurifolius etimolojisi

Laurifolius Yunancada `defne` anlamına gelen laurus kelimesi ile Latincede `yaprak` anlamına gelen folium kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; yapraklarının defne yapraklarına benzemesini işaret eder. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


1,5-2 m boylanabilen, çok yıllık bir çalı türüdür. Yapraklar 3-7 cm, yumurtamsı veya mızraksı, keskin uçlu, uzun saplı; üst yüzey tüysüz, yapışkan; alt yüzey gri, yoğun kaba tüylü; kenarları ondüledir. Çiçeklenme Mayıs-Haziran ayları arasında; çiçek durumu talkım, yanal, 3-5 çiçekli; çiçek kümesi sapı uzun; çiçekler 3-5 cm çapta; taç yapraklar dipte sarı, dışa doğru beyaz; çanak yapraklar diğer türlerden farklı olarak 5 değil 3 adettir; boyuncuk kısadır veya yoktur. Meyveler 5-6 mm çapında, küresel, kahverengi kürecikler, üzeri tüylü, çok tohumludur ve üç çanak yaprak meyve ile birlikte kurur.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Cistus laurifoliusHarmancık / Taşköprü / Kastamonu
Mayıs 2024 ©Serdar Ölez
Cistus laurifoliusUşak
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Cistus laurifoliusGediz / Kütahya
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Cistus laurifoliusYumaklı / Kütahya
Kasım 2022 ©Serdar Ölez
Cistus laurifoliusSabuncupınar / Kütahya
Kasım 2022 ©Serdar Ölez
Cistus laurifoliusDüzlüce / Banaz / Uşak
Aralık 2021 ©Serdar Ölez
Cistus laurifoliusHüyük / Konya
Haziran 2017 ©Ahmet Demirtaş
Cistus laurifoliusAntakya
Mart 2016 ©Ahmet Demirtaş
Cistus laurifoliusHüyük / Konya
Haziran 2015 ©Ahmet Demirtaş
Cistus laurifoliusAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Cistus laurifoliusKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Cistus türleri: C.creticus, C.florentinus, C.laurifolius, C.monspeliensis, C.parviflorus, C.salviifolius




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)