floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Pistacia terebinthus
 
Ayaş / Ankara - Ağustos 2018 © Ahmet Demirtaş
Pistacia terebinthusPistacia terebinthusPistacia terebinthusPistacia terebinthusPistacia terebinthusPistacia terebinthusphotos
Gözlem bildir
Menengiç
Anacardiaceae / Pistacia / Pistacia terebinthus
mapmapmapmapmapmap
Menengiç (Pistacia terebinthus) Menengiçgiller (Anacardiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı Karadeniz alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Çalı veya ağaççık formlu, yaprak dökmeyen bir türdür. Sıklılıkla gal oluşumları gösterir. Türkiye´de maki formasyonu içerisinde çalı halinde gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Pistacia terebinthus L. şeklinde tanımlanır.

Pistacia etimolojisi

Pistacia ΄lezzetli tadı olan΄ anlamında kullanılan Yunanca pistáke veya pistákia kelimesinden türetilmiştir, Yunanca kelime ise Pers dilinde aynı anlama gelen pistâkh kelimesinden türetilmiştir.   Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Kışın yaprağını döken 2-3 m boylarında çalı veya 6 m’ye kadar boylanabilen kalın gövdeli, geniş yuvarlak tepeli bir ağaçtır. Gövdenin sarı gri renkli kabuğu küçük pullar halinde çatlaklıdır. Yapraklar tek veya çift tüysü bileşik yapraktır, (1-) 2-4 (-6) çift yaprakçıktan oluşmuştur. Yaprakçıklar çok kısa saplı, yumurta-dikdörtgen veya dikdörtgen-mızraksı biçiminde ve 3-7 (-8) cm uzunluğunda, 1,8-5 (-4) cm genişliğindedir. Küt, sivri veya damla uçlu olan yaprakçıkların ucunda daima dikensi bir çıkıntı bulunur. Kenarları düz, üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü mat yeşildir. Taze iken tüylü veya yapışkandır, fakat daha sonra bunlar dökülür. Uç yaprak -eğer varsa–diğerlerinden daha geniş değildir genellikle daha küçük hatta kılsı bir çıkıntıya indirgenmiştir. Orta damar kanatsız ve çıplaktır. İki evcikli olan çiçekler kısa sürgünlerde dikine duran bileşik salkım vaziyetinde toplanmıştır. Her bir erkek çiçeğin bir brahte, iki brahtecik, 2-5 çevre yaprağı ile çok kısa saplı 3-5 stameni vardır. Dişi çiçek ise bir brahte, 2-5 çiçek yaprağı ile yumurta biçimindeki ovaryumdan ibarettir. Meyve küremsi veya geniş yumurta biçiminde, 5-6 mm boyunda, 4-6 mm enindedir (Yaltırık, 1967a). Önceleri kırmızı renkli olan meyve, olgunlaşınca mavimsi veya yeşilimsi siyah renktedir. Yaprakları üzerinde Pemphigus corniculatus Pass. isimli böceğin sebep olduğu yaprak mazıları yaygın olarak görülür ve bu mazılar odun dışı orman ürünü olarak toplanarak ipek boyamalarda, şaraba renk vermede kullanılır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Pistacia terebinthusYunusemre / Manisa
Kasım 2024 ©Serdar Ölez
Pistacia terebinthusİnkılap / Bergama / İzmir
Eylül 2024 ©Serdar Ölez
Pistacia terebinthusGazipaşa / Dikili / İzmir
Eylül 2024 ©Serdar Ölez
Pistacia terebinthusKüreçayı / Hanönü / Kastamonu
Mayıs 2024 ©Serdar Ölez
Pistacia terebinthusTahtacıörencik / Güdül / Ankara
Haziran 2023 ©Mustafa Gökmen
Pistacia terebinthusEğirdir / Isparta
Ağustos 2022 ©Serdar Ölez
Pistacia terebinthusEskikahta / Kahta / Adıyaman
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Pistacia terebinthusKalekaya / Onikişubat / Kahramanmaraş
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Pistacia terebinthusDeveci / Karakoçan / Elâzığ
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Pistacia terebinthusGüre / Uşak merkez / Uşak
Haziran 2021 ©Serdar Ölez
Pistacia terebinthusGündoğdu / Marmara / Balıkesir
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Pistacia terebinthusKestel / Bursa
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Pistacia terebinthusSalar / Boyabat / Sinop
Ekim 2020 ©Ahmet Demirtaş
Pistacia terebinthusKorucuk / Sinop
Ekim 2020 ©Mustafa Gökmen
Pistacia terebinthusOlympos Antik Kenti / Antalya
Ağustos 2020 ©Serdar Ölez
Pistacia terebinthusAyaş / Ankara
Ağustos 2018 ©Ahmet Demirtaş
Pistacia terebinthusKaraburun / İzmir
Ekim 2019 ©Serdar Ölez
Pistacia terebinthusDatça / Muğla
Ağustos 2016 ©Serdar Ölez
Pistacia terebinthusŞereflikoçhisar / Ankara
Eylül 2015 ©Ahmet Demirtaş
Pistacia terebinthusPülümür, Pülümür vadisi, Pülümür’e 25. km kala, 1300-1400 m / Tunceli
Haziran 2022 ©Mehmet Yavuz PAKSOY

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer P. terebinthus taksonları: Pistacia terebinthus subsp. terebinthus
Türkiye´de doğal yayılan diğer Pistacia türleri: P.atlantica, P.eurycarpa, P.khinjuk, P.lentiscus, P.palaestina, P.terebinthus
Gözlem bildirilen diğer Pistacia türleri: P.vera




Kaynaklar
  1. Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)