floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cedrus deodara
 
Dikmen Vadisi / Ankara - Aralık 2012 © Ahmet Demirtaş
Cedrus deodaraCedrus deodaraCedrus deodaraCedrus deodara
Gözlem bildir
Himalaya Sediri
Pinaceae / Cedrus / Cedrus deodara
map
Himalaya Sediri (Cedrus deodara) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. 1500–3200 m yükseklikler arasında; Batı Himalaya`larda doğal yayılış gösterir.


Bilimsel olarak Cedrus deodara (Roxb. ex. D.Don) G.Don şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Roxb. kısaltması bilim insanı William Roxburgh (1751-1815) için kullanılmıştır. D.Don kısaltması bilim insanı David Don (1799-1841) için kullanılmıştır. G.Don kısaltması bilim insanı George Don (1798-1856) için kullanılmıştır.

Morfoloji


40-50 m boylanabilen, 3 m kadar gövde çapı oluşturabilen, herdem yeşil, kozalaklı bir türdür. Piramidal formda, tepesinin ve yan dal uçlarının aşağı doğru sarkık; gövde kabuğu koyu gri renkli, gençlik evresinde pürüzsüz, ileri yaşlarda pürüzlü ve çatlak. Yapraklar iğne şeklinde, 3-5 cm uzunlukta, bir kında çoklu (diğer türlere göre seyrek) demetler halindedir. Erkek çiçekler silindir şeklinde ve 5 cm uzunlukta; dişi çiçekler yumurta şeklinde, kırmızımsı 1.5 cm uzunluğundadır. Kozalaklar yukarı doğru dik, 5-6 x 7-10 cm boyutlarında ve fıçı görünümündedir (şişkin).

listMaplistPiclist

Gözlemler


Cedrus deodaraMaltepe / Çankaya / Ankara
Mart 2023 ©Serdar Ölez
Cedrus deodaraDikmen Vadisi / Ankara
Aralık 2012 ©Ahmet Demirtaş
Cedrus deodaraBotanik Parkı / Ankara
Ekim 2009 ©Ahmet Demirtaş
Cedrus deodaraAnkara
Mayıs 2017 ©Fuat Turan
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Cedrus türleri: C.libani
Gözlem bildirilen diğer Cedrus türleri: C.atlantica




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)