floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Lotus cytisoides
 
Küçükbahçe / Karaburun / İzmir - Nisan 2024 © Serdar Ölez
Lotus cytisoidesLotus cytisoidesLotus cytisoidesLotus cytisoidesLotus cytisoidesLotus cytisoidesphotos
Gözlem bildir
Sepiktırfılı
Fabaceae / Lotus / Lotus cytisoides
mapmapmap
Sepiktırfılı (Lotus cytisoides) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Asıl Ege, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 100 m yükseltiler arasında; kireçtaşı kayalar ve kumluk alanlar, deniz kıyıları ve deniz kıyısı yakınlarındaki uçurumlarda gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Lotus cytisoides L. şeklinde tanımlanır.

Lotus etimolojisi

Lotus Yunan ve Roma mitolojisindeki hikayelerde adı geçen bir bitkiyi tanımlamak üzere kullanılan λωτός (lōtós) kelimesinden türetilmiştir; 1540`lardan bu yana λωτός, akraba veya benzer olmayan çeşitli bitkileri tanımlamak için kullanılmıştır. Homeros`un Odyssey`inde λωτός hoş bir uyuşukluğa neden olan bir meyve olarak tasvir edilir. Başka kaynaklarda λωτός kelimesi Trabzon hurması (Diospyros lotus) ve yine yenilebilir bir bitki olan Jujube (Ziziphus lotus) için de kullanıldığı görülmüştür. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


20-30 cm boylanabilen, yeşil-tüysüz gibiden ipeksi-gri havlıya kadar, narin çok yıllık bir bitki. Yaprak ekseni 2-4 mm; yaprakçıklar sıklıkla az çok etli, üsttekiler 2 cm´ye kadar, mızraksı, yumurtamsı veya ters yumurtamsı-ucu sivri çıkıntılı, bazen tepesi kesik; alttakiler belirgin daha küçük. Çiçek durumu şemsiye 2-6 çiçekli, çiçek kümesi sapı kendini taşıyan yaprakların 2-4 katı. Brakteler genellikle çanaktan daha kısa. Çiçekler 10-12 mm. Çanak hafifçe iki dudaklı; dişler tüpe yaklaşık eşit, yanal dişler diğerlerinden daha kısa. Taç sarı, çanağın iki katı kadar uzun çanak; kayıkçık kısa-gagalı, nadiren koyu-uçlu, belirgin kemerli, kanatlar arasında saklı. Baklamsı meyve yaklaşık 30 x 2 mm, silindirik, düz.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Lotus cytisoidesKüçükbahçe / Karaburun / İzmir
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Lotus türleri: L.aegaeus, L.angustissimus, L.armeniacus, L.collinus, L.conimbricensis, L.corniculatus, L.creticus, L.cytisoides, L.edulis, L.gebelia, L.halophilus, L.hirsutus, L.macrotrichus, L.malatayicus, L.ornithopodioides, L.palustris, L.pedunculatus, L.peregrinus, L.stepposus, L.strictus, L.suaveolens




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2024)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)