Gülgazalboynuzu (Lotusgebelia) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 500-1800 m yükseklikler arasında; kurak alanlar, bozkırlar ve dağ eteklerinde doğal gelişim gösterirler.
Bilimsel olarak Lotusgebelia Vent. şeklinde tanımlanır.
Lotus etimolojisi
Lotus Yunan ve Roma mitolojisindeki hikayelerde adı geçen bir bitkiyi tanımlamak üzere kullanılan λωτός (lōtós) kelimesinden türetilmiştir; 1540`lardan bu yana λωτός, akraba veya benzer olmayan çeşitli bitkileri tanımlamak için kullanılmıştır. Homeros`un Odyssey`inde λωτός hoş bir uyuşukluğa neden olan bir meyve olarak tasvir edilir. Başka kaynaklarda λωτός kelimesi Trabzon hurması (Diospyros lotus) ve yine yenilebilir bir bitki olan Jujube (Ziziphus lotus) için de kullanıldığı görülmüştür.
gebelia etimolojisi
Gebelia kelimesi Eski arapçada `dağdan, dağa ait´ anlamına gelen jebli (jebelia) kelimesinden türetildiği tahmin edilmektedir; Jebli, kuzeybatı Fas`ın dağlarında konuşulan eski bir Arapça lehçesidir; bu Fas lehçesinin tarihsel gelişimi belirsizdir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Vent. kısaltması bilim insanı Étienne Pierre Ventenat (1757-1808) için kullanılmıştır.
Morfoloji
10-50 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Gövdeler yere yayılı veya dik gelişebilir, dallanmıştır; yüzeyler tüysüz veya ülgerlidir. Yaprak birleşik yapıdadır; eksen uzun veya çok kısa olabilir. Yaprakçıklar ters yumurtamsı veya dikdörtgenimsi-mızraksı formda ve 10-15 x 5-7 mm boyutlardadır, genellikle asimetriktir, alttaki çift diğerlerinden farklı şekil ve ölçüdedir. Çiçeklenme mayıs-temmuz ayları arasında gerçekleşir. Çiçek kurulu şemsiye formdadır ve 2-6 çiçeklidir, uzun saplı, kısa saplı veya neredeyse sapsız olabilir. Brakte 1-3 adettir; brakteler birbirlerine eşit değildir ve genellikle çanaktan daha kısadır. Çiçekler 13-18 mm boydadır. Çanak çanımsıdır, dişler tüpün 1-1.5 katı uzunluktadır. Taççanağın yaklaşık iki katı uzunluğundadır, pembe veya kırmızımsı-eflatun, nadiren beyaz renktedir; bayrakçık ters yumurtamsıdır, kanatlardan ve kayıkçıktan uzundur; kayıkçık uzun veya kısa gagası vardır. Meyve çanağın 1-5 katı kadar uzundur, ~ 3 mm genişliktedir, silindirik veya ± düz olabilir, sıklıkla küçük çıkıntılıdır; 1 veya daha çok tohumludur.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)