floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Rubus idaeus
 
Maçahel / Artvin - Temmuz 2019 © Mustafa Gökmen
Rubus idaeusRubus idaeusRubus idaeusRubus idaeus
Gözlem bildir
Ahududu
Rosaceae / Rubus / Rubus idaeus
mapmapmapmapmapmap
Ahududu (Rubus idaeus) Gülgiller (Rosaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Orta ve Doğu Karadeniz, Erzurum-Kars alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 900-2200 m yükseklikler arasında; orman altlarında, çayırlık kenarlarında, taşlık yamaçlarda gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Rubus idaeus L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


50-100 cm boylanabilen, çok yıllık, çalı formlu odunsu bir türdür. Gövdeler dik, basit veya dallanmış, narin sivri dikenli veya dikensizdir. Kök sürgünü oluşturur. Yapraklar gövdenin alt kısımlarında 5 yaprakçıklı tüysü, üst kısımlarda üç yapraçıklı; yaprakçıkların üstü tüysüz, altı beyazkeçemsi tüylü; testere dişli veya çift testere dişli; yanal yaprakçıklar neredeyse sapsız, uçtaki saplı; yumurtamsı formda; ucu aniden sivrilen; stipül ipliksidir. Çiçeklenme sıklıkla ikinci yıldan itibaren Temmuz ayında; çiçekler sarkık salkım kurullarda; kurullar yaprak ile dal arasında, birkaç çiçekli, bazen alt kısımlarda yaprak koltuğunda tekil çiçekli; çanak yapraklar mızraksı, ucu aniden sivrilen veya ucu kuyruksu çıkıntılı, keçemsi tüylü, meyve oluştuğunda geriye kıvrık; taç yapraklar beyaz, dar, küçük, dik; ercikler çepeçevre bir sıra halindedir. Meyve böğürtlensi; erikçik kırmızı, ince yumuşak kısa tüylü, çok sayıda, çiçek tablası etrafında tümü bir aradadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Rubus idaeusMaçahel / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Rubus idaeusKastamonu
Haziran 2018 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan R. idaeus taksonları: Rubus idaeus subsp. idaeus
Türkiye´de doğal yayılan Rubus türleri: R.caesius, R.canescens, R.caucasicus, R.caucasigenus, R.hirtus, R.ibericus, R.idaeus, R.leptostemon, R.moschus, R.mucronatus, R.platyphyllus, R.sanctus, R.saxatilis




Kaynaklar
  1. Davis, P. H. (1972). Flora of Turkey and the east Aegean islands Vol:4. Edinburgh University Press.
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)