floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Tanacetum parthenium
 
Maçahel / Artvin - Temmuz 2019 © Mustafa Gökmen
Tanacetum partheniumTanacetum partheniumTanacetum partheniumTanacetum partheniumTanacetum partheniumTanacetum partheniumphotos
Gözlem bildir
Beyaz papatya
Asteraceae / Tanacetum / Tanacetum parthenium
mapmapmapmapmapmapmapmap
Beyaz papatya (Tanacetum parthenium) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Konya, Yukarı Fırat, Hakkari, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 10-1900 m yükseklikler arasında; tahrip edilmiş alanlar, kırsal alanlar, yol kenarları, tarlalar ve terk edilmiş tarım alanlarında yetişirler.

Bilimsel olarak Tanacetum parthenium (L.) Sch.Bip. şeklinde tanımlanır.

Tanacetum etimolojisi

Tanacetum Latincede `solucan odunu` anlamına gelen tanaceta kelimesinden türetilmiştir.

parthenium etimolojisi

Parthenos (παρθένος) {Yunanca}: bakire. Parthenion (παρθένιον) {Yunanca}: eski zamanlarda bir bitkiye verilen ad. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Sch.Bip. kısaltması bilim insanı Carl(Karl) Heinrich `Bipontinus' Schultz (1805-1867) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Genellikle 30–60 cm, nadiren 80 cm boylanabilen, keskin aromatik kokulu, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler dik, 1–3+ kabarık çizgili, dallanmış, dip kısımlar sıklıkla tüysüz, uca doğru kısa havlı; köksap odunsudur. Yapraklar dipte ve gövdede saplı, yumurtamsı-dikdörtgenimsi, 4–10+ × 1.5–4 cm, genellikle 1–2 derin tüysü; ana loblar 3–5+ çift, ± yumurtamsı, kenarlar sığ tüysü bölmeli veya dişli; yüzeyler dışa doğru genellikle kısa havlı, noktalı salgılı tüylüdür. Çiçeklenme Haziran-Kasım ayları arasında; kapitulumların 5–20`si yalancı şemsiye formlu demetlerde; involukrum 5–7 mm çapta; dilsi çiçekcikler 10–21+, dişi, üreyimli, taç yapraklar beyaz, birleşik taç 2–8 mm; tüpsü çiçekciklerin taç yaprakları yaklaşık 2 mm´dir. Meyve küçük, kuru, açılmayan, bir karpelli ve bir tohumlu, 1–2 mm, yüzeyi 5–10 çıkıntılı; papuslar 0 veya taçsı, 0.1–0.2+ mm uzunluktadır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Tanacetum partheniumSenek / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Tanacetum partheniumMaçahel / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Tanacetum partheniumAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Tanacetum partheniumUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Tanacetum partheniumKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Tanacetum partheniumKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Tanacetum türleri: T.abrotanifolium, T.albipannosum, T.alyssifolium, T.argenteum, T.armenum, T.aucheri, T.aucherianum, T.aureum, T.balsamita, T.balsamitoides, T.cadmeum, T.canescens, T.cappadocicum, T.cilicium, T.coccineum, T.corymbosum, T.densum, T.depauperatum, T.eginense, T.erzincanense, T.germanicopolitanum, T.haradjanii, T.haussknechtii, T.heterotomum, T.kotschyi, T.macrophyllum, T.mucroniferum, T.munzurdaghensis, T.nitens, T.nivale, T.oltense, T.oxystegium, T.parthenifolium, T.parthenium, T.pinnatum, T.polycephalum, T.poteriifolium, T.praeteritum, T.punctatum, T.sericeum, T.sipikorense, T.sorbifolium, T.tabrisianum, T.tomentellum, T.uniflorum, T.vulgare, T.zahlbruckneri




Kaynaklar
  1. Flora of North America | Vol. 19, 20 & 21 Page 489
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)