floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Tradescantia virginiana
 
Akçakoca / Düzce - Ekim 2019 © Serdar Ölez
Tradescantia virginianaTradescantia virginianaTradescantia virginianaTradescantia virginianaTradescantia virginianaTradescantia virginianaphotos
Gözlem bildir
Telgraf çiçeği
Commelinaceae / Tradescantia / Tradescantia virginiana
map
Telgraf çiçeği (Tradescantia virginiana) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Yol ve demiryolu kenarları, tarlalar, çalılıklar ve nadiren ağaçlık alanlarda görülürler.

Bilimsel olarak Tradescantia virginiana L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


5-35 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu, egzotik bir türdür. Gövdeler dik veya yukarı doğru yükselir formda; boğumlar arası tüysüz veya nadiren uçtaki boğumlar arası seyrek kısa havlı; kökler 2-4 mm kalınlıkta, etlidir ve nadiren boğum noktalarından köklenir. Yapraklar sarmal dizili, sapsız, gövde ile dar açı oluşturan, yay gibi bükülmüş; yaprak ayası şeritsi veya mızraksı, 13-37 x 0.4-2.5 cm, sivri uçlu, genellikle tüysüz, nadiren kısa havlıdır. Çiçeklenme doğal ortamında Mayıs-Temmuz ayları arasında; çiçek kurulu terminal ve sıklıkla yaprak ile dal arası; brakte yapraksı, seyrek veya yoğun cılız tüylü; çiçek sapı 1.2-3.5 cm, salgısız cılız tüylü veya kısa havlı; çanak yapraklar şişik, 7-16 mm, salgısız cılız tüylü; taç yapraklar belirgin, mavi, eflatun, nadiren gül rengi veya beyaz, genişçe yumurtamsı, kabzasız, 1.2-2 cm; ercikler serbest; sapçıklar püsküllüdür. Tohum kesesi (kapsül) 4-7 mm; tohumlar 2-3 mm boydadır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Tradescantia virginianaAkçakoca / Düzce
Ekim 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Tradescantia türleri: T.fluminensis, T.pallida, T.zebrina
Gözlem bildirilen diğer Tradescantia türleri: T.spathacea




Kaynaklar
  1. Flora of North America | Vol. 22 Page 179
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)