floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Vinca herbacea
 
İmrahor Vadisi / Ankara - Nisan 2020 © Serdar Ölez
Vinca herbaceaVinca herbaceaVinca herbaceaVinca herbaceaVinca herbaceaVinca herbaceaphotos
Gözlem bildir
Otsu Cezayir Menekşesi
Apocynaceae / Vinca / Vinca herbacea
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Otsu Cezayir Menekşesi (Vinca herbacea) Zakkumgiller (Apocynaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 400-2000 m yükseklikler arasında; açık güneşli yamaçlar, kumluk alanlar, çakıl-moloz yığınları, nadas tarlaları, kayalıklar, çalılıklar ve geniş orman açıklıklarında gelişir.

Türkçe literatürde genellikle Otsu Cezayir Menekşesi olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde bikir çiçeği olarak bilinir. Bilimsel olarak Vinca herbacea Waldst. & Kit. şeklinde tanımlanır.

Vinca etimolojisi

Vinca cins adı Latincede aynı cinse verilen isim olan pervinca`dan türetilmiştir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Waldst. kısaltması bilim insanı Franz de Paula Adam von Waldstein (1759-1823) için kullanılmıştır. Kit. kısaltması bilim insanı Pál(Paul) Kitaibel (1757-1817) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Sürünücü, çok yıllık, otsu bir türdür. Sürgünler 60 cm`ye kadar uzunluktadır ve her kış kök sapına kadar tamamen kurur. Yapraklar çok değişken formda, eliptik, mızraksı veya yumurtamsı, 0.6-5 x 0.2-3 cm boyutlarda, taban kamamsı, keskin uçlu, kenarlar tam, az pürüzlü veya kısaca kirpikli, orta damardan itibaren belli belirsiz 10-35 damarlıdır; yaprak sapı 1-4 mm uzunluktadır. Çiçeklenme Mart-Mayıs ayları arasında; çanak 3-10 mm boyda, loblar kısaca kirpikli veya tüysüz; taç soluk mavi veya eflatun-mavi renkte, tüp 1-2 cm uzunlukta, loblar 1-2 cm uzunluktadır. Meyve bir karpelli, bir bölmelidir ve dikişi boyunca açılan (folikül) formda, 2.5-3.5 cm uzunlukta; tohumlar 11-14 mm uzunluktadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Vinca herbaceaHacıkadın / Keçiören / Ankara
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Vinca herbaceaDikmen / Beypazarı / Ankara
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Vinca herbaceaDodurga / Çankaya / Ankara
Nisan 2022 ©Kuzey Işık
Vinca herbaceaYaşamkent / Çankaya / Ankara
Mayıs 2021 ©Figen Balamur Uğur
Vinca herbaceaKaraşar / Beypazarı / Ankara
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Vinca herbaceaKulu / Konya
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Vinca herbaceaHacıkadın / Keçiören / Ankara
Nisan 2020 ©Mustafa Gökmen
Vinca herbaceaİmrahor Vadisi / Ankara
Nisan 2020 ©Serdar Ölez
Vinca herbaceaHızırşah / Datça / Muğla
Ocak2015 ©Serdar Ölez
Vinca herbaceaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Vinca herbaceaUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Vinca herbaceaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Vinca türleri: V.herbacea, V.ispartensis, V.major, V.minor, V.soneri




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)