floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Vinca minor
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Rozet
Apocynaceae / Vinca / Vinca minor
mapmapmap
Rozetçiçeği (Vinca minor) Zakkumgiller (Apocynaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Batı Karadeniz alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Rozetçiçeği olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde cezayir menekşesi olarak bilinir. Bilimsel olarak Vinca minor L. şeklinde tanımlanır.

Vinca etimolojisi

Vinca cins adı Latincede aynı cinse verilen isim olan pervinca`dan türetilmiştir.

minor etimolojisi

Minor {Latince}: daha az, daha küçük, daha küçük, genç, (mecazi olarak) aşağı, daha az önemli. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Genellikle çiçekli filizler halinde 15 cm, nadiren 40 cm kadar boylanan, çok yıllık, herdem yeşil bir türdür. Gövdeler pürüzsüz, yeşil, bazen havlı, sıklıkla içi boştur, sıklıkla lateks sütlü; çiçekli dallarla yoğun çatallıdır. Yapraklar basit, karşılıklı dizili, 2-5 x 1-2.5 cm, dikdörtgenimsi- yumurtamsı veya eliptik, tüysü damarlı, tam kenarlı; sap 1-3 mm uzunluktadır. Çiçeklenme Nisan-Ekim arasında; çiçekler yaprak koltuklarında 1-1.5 cm saplı, kokusuz, gösterişli; çanak 5 loblu, yeşil, tüysüz; taç 2.5 cm çapta, 5 loblu, loblar pervanemsi görünümde, tabanda 8-12 mm uzun tüpte birleşik, en altta havlı beyaz sorguçlu; ercik 5; ercik başı sarı, uçları havlı; ovaryum üstdurumlu, yeşil, iki bölmeli; boyuncuk yeşil; tepecik yoğun havlı ve beyaz renktedir. Meyve etsiz folikül, 2-2.5 cm uzun; tohumlar 3-5 adettir.

Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Vinca türleri: V.herbacea, V.ispartensis, V.major, V.minor, V.soneri




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)