floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Amygdalus orientalis
 
Hacıkadın / Keçiören / Ankara - Nisan 2020 © Mustafa Gökmen
Amygdalus orientalisAmygdalus orientalisAmygdalus orientalisAmygdalus orientalisAmygdalus orientalisAmygdalus orientalisphotos
Gözlem bildir
Payam
Rosaceae / Amygdalus / Amygdalus orientalis
mapmapmapmapmapmapmap
Payam (Amygdalus orientalis) Gülgiller (Rosaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Yukarı Fırat, Antalya, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 600-1500 m yükseklikler arasında; taşlık kalkerli yamaçlarda doğal gelişim gösterir. 


Bilimsel olarak Amygdalus orientalis Mill. şeklinde tanımlanır.

Amygdalus etimolojisi

Amygdalus cins adı Eski Yunancada `badem ağacı` anlamına gelen amygdalos kelimesinden türetilmiştir; ilk defa 1754 yılında ΄çok sayıda erkek organa, genellikle kadifemsi bir dış yüzeye ve derin oluklu bir çekirdeğe sahip olan (şeftali ve badem gibi Prunus cinsi bitkileri de dahil olmak üzere) Asya΄ya özgü odunsuları tanımlamak için kullanılmıştır.

orientalis etimolojisi

Orientalis Latincede orientale kelimesinden gelir ve doğuyu hatırlatan veya doğudan gelen anlamına gelir; Asya veya Avustralya kaynaklı tür dağılımına dikkat çeker. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Mill. kısaltması bilim insanı Philip Miller (1691-1771) için kullanılmıştır; Miller İskoç kökenli İngiliz botanikçidir; hayatı boyunca Chelsea Physic Garden´da bahçevan olarak çalışmıştır; 1731 yılında The Gardener´s Dictionary adlı eserini yayınlamıştır.

Morfoloji


0.5-3 m arasında boylanabilen, sık dallanmış, sivri dikenli bir çalı türüdür. Genç filizler yoğun beyaz kaba tüylüdür, olgunlaştıkça tüysüz hale gelir. Yapraklar 3-4 x 1.5-2 cm boyutlarda ve ters yumurtamsı, ters mızraksı, ispatula biçimli veya eliptiktir; tam kenarlı veya küt dişlidir; keskin uçludur veya uç kısım yuvarlağımsıdır; alt yüzeyi daha yoğun olmak üzere beyaz kaba tüylüdür; sapsız veya 5 mm'ye kadar sapı olabilir. Çiçeklenme Nisan-Mayıs aylarında gerçekleşir; çiçekler 12-15 mm çapta, soluk pembe renkli ve kısa saplıdır. Tek çekirdekli ve etli meyve hemen hemen yumurtamsı, hafifçe yassı ve 20 x 12 mm boyutlardadır; önceleri beyaz kaba tüylüdür, olgunlaştıkça tüyler dökülür. Meyve çekirdeği omurgalıdır ve omurga kesiti küttür; sıklıkla alt dudak boyunca oyukludur, değil ise pürüzsüz veya tamamı oyuklu olabilir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Amygdalus orientalisAlacaatlı / Çankaya / Ankara
Nisan 2022 ©Kuzey Işık
Amygdalus orientalisKılıçlar / Yahşihan / Kırıkkale
Temmuz 2017 ©Ahmet Demirtaş
Amygdalus orientalisSarıoba / Polatlı / Ankara
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Amygdalus orientalisSarıoba / Polatlı / Ankara
Mayıs 2020 ©Serdar Ölez
Amygdalus orientalisHacıkadın / Keçiören / Ankara
Nisan 2020 ©Mustafa Gökmen
Amygdalus orientalisGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Amygdalus orientalisAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Amygdalus türleri: A.balansae, A.carduchorum, A.fenzliana, A.graeca, A.korshinskyi, A.kotschyi, A.lycioides, A.orientalis, A.trichamygdalus, A.webbii, A.zielinskii




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)