floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Malva sylvestris
 
Mavişehir / Karşıyaka / İzmir - Şubat 2021 © Serdar Ölez
Malva sylvestrisMalva sylvestrisMalva sylvestrisMalva sylvestrisMalva sylvestrisMalva sylvestrisphotos
Gözlem bildir
Ebegümeci
Malvaceae / Malva / Malva sylvestris
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Ebegümeci (Malva sylvestris) Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Sakarya, Konya, Erzurum-Kars, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 500 m yükseklikler arasında; çalılıklar, tarlalar ve açık alanlarda gelişim gösterirler.


Bilimsel olarak Malva sylvestris L. şeklinde tanımlanır.

Malva etimolojisi

Malva cins adı Eski Yunancada ΄yumuşak΄ anlamına gelen μαλακός (malakos) kelimesinden türetilmiştir; bazı türlerinin yaprak ve tohumlarından elde edilen özütün cilt yumuşatıcı ve rahatlatıcı olarak kullanımına işaret eder.

sylvestris etimolojisi

Sylvestris epiteti ΄orman/ağaç ile ilgili΄ anlamına gelen Latince silvanus kelimesinden türetilmiştir; genellikle türün yetişme ortamına işaret eder. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


125 cm kadar boylanabilen, iki veya çok yıllık, otsu bir bitkidir. Gövde dik veya yukarı doğru yükselir şekilde gelişir; yüzeyleri yayılı cılız tüylü veya siğillidir. Yapraklar 5–10 × 5–10 cm boyutlarda, ± daire şeklinde, 5-7 loblu, küt dişli, seyrek cılız tüylü veya tüysüzdür; yaprak tabanı kalpsi veya ± kesiktir. Çiçeklenme Mayıs-Ekim ayları arasında devam eder; çiçekler demet halinde yaprak koltuklarında ve dalların uç kısımlarında gelişir; dışçanak dilimleri ± şeritsi-dikdörtgenimsi veya hemen hemen yumurtamsıdır; çanak yapraklar genişçe üçgen biçimli, 3-7 mm uzunluktadır; taç yapraklar açık mor pembe arası bir renkte, çentikli veya sığ 3-5 parçalı, 18-25 mm uzunlukta ve çanak yapraklardan 4 veya daha fazla uzuncadır. Merikarp tohum tüysüz veya tüylü, arka kısmı yassı ve sert damarlıdır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Malva sylvestrisİskele / Karaburun / İzmir
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Malva sylvestrisSalihler / Dikili / İzmir
Haziran 2021 ©Figen Balamur Uğur
Malva sylvestrisOkullar / Marmara / Balıkesir
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Malva sylvestrisİnciraltı / Balçova / İzmir
Nisan 2021 ©Serdar Ölez
Malva sylvestrisMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Şubat 2021 ©Serdar Ölez
Malva sylvestrisDemirciler / Karabük
Mayıs 2019 ©Serdar Ölez
Malva sylvestrisKaş / Antalya
Şubat 2014 ©Seda Soylu
Malva sylvestrisEğrisöğüt / Pınarbaşı / Kayseri
2002 ©Ayşe Mine Özkan v.d.
Malva sylvestrisOrtakent / Bodrum  / Muğla
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Malva sylvestrisKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Malva sylvestrisAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Malva sylvestrisArıt / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Malva sylvestrisKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Malva sylvestrisKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Malva türleri: M.alcea, M.arborea, M.cretica, M.linnaei, M.moschata, M.neglecta, M.nicaeensis, M.parviflora, M.pusilla, M.setigera, M.sylvestris
Gözlem bildirilen diğer Malva türleri: M.arboreus




Kaynaklar
  1. Davis, P. H., Cullen, J., & Coode, M. J. (1988). Flora of Turkey and the east Aegean islands. Edinburgh University Press.
  2. Malva sylvestris in flora of North America @ efloras.org. (n.d.). eFloras.org Home. https://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=1&taxon_id=220008088
  3. Malva sylvestris in flora of Pakistan @ efloras.org. (n.d.). eFloras.org Home. https://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=5&taxon_id=220008088
  4. Sylvester | Etymology, origin and meaning of the name Sylvester by etymonline. (n.d.). Etymonline - Online Etymology Dictionary. https://www.etymonline.com/word/sylvester
  5. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  6. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  7. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  8. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)