Divarmarulu (Lactucamuralis) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 250-1600 m yükseklikler arasında; geniş yapraklı, karışık veya kozalaklı ağaçların oluşturduğu ormanlarda, ayrıca uçurumlar ve gölgeli kaya çıkıntılarında ve genellikle kalkerli topraklarda gözlenebilirler.
Bilimsel olarak Lactucamuralis (L.) Gaertn. şeklinde tanımlanır. Lactuca cins adı Latincede `sütlü ya da süt dolu` anlamına gelen latteus kelimesinden türetilmiştir; bitki gövdesinde bulunan sütlü maddeye atıfta bulunmaktadır. Lactuca kelimesi Latincede ayrıca 'marul' anlamına gelir. Muralis Latincede duvar, duvar ile ilgili -özellikle şehir duvarları- anlamında kullanılır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Gaertn. kısaltması bilim insanı Joseph Gaertner (1732-1791) için kullanılmıştır.
Morfoloji20-100 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler kıvrımsız-dik gelişir ve tüysüzdür. Yapraklar zarsı, tüysüz, dış kısımları dalgalı, kenarları küçük dişli veya lobludur; dip ve alt gövde kısmındaki yapraklar lirat iki derin parçalı, 7.5-15 x 3-8 cm boyutlardadır ve 2-6 yanal lobları vardır, dip kısmı kulaksıdır ve sap kenarlarında yapraksı uzantılar vardır; alt gövde kısmındaki yapraklar küçük kulakçıklıdır; orta gövde kısmındaki yapraklar daha küçüktür ve kulakçıklar biraz daha geniştir; üst yapraklar indirgenmiş durumdadır. Çiçeklenme Haziran-Eylül ayları arasında gerçekleşir; çiçek kurulu genellikle çok sayıda çiçekli, seyrek salkımlı ve tüysüzdür; involukrum 7-13 mm yüksekliktedir;, filariler 7-9 adettir ve 2 ( -3 ) sıralıdır, dışta kalanlar daha kısadır; çiçekler sarı renkte ve 1.2-1.3 cm çaptadır, ağız kısmı yoğun tüylüdür. Sert kabuklu meyveler 3.5-5 mm uzunlukta, hemen hemen eliptik, belirgin damarlı ve siyahımsı kahverengi renktedir; papus beyaz, içte kalanlar 5-6 mm, dışta kalanlar 0.1-0.2 mm uzunluktadır.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)