floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Vinca major
 
Polonezköy / İstanbul - Nisan 2016 © Serdar Ölez
Vinca majorVinca majorVinca majorVinca major
Gözlem bildir
Cezayir menekşesi
Apocynaceae / Vinca / Vinca major
mapmapmapmapmap
Cezayirmenekşesi (Vinca major) Zakkumgiller (Apocynaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Orta ve Doğu Karadeniz, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Vinca major L. şeklinde tanımlanır.

Vinca etimolojisi

Vinca cins adı Latincede aynı cinse verilen isim olan pervinca`dan türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


30 cm kadar boylandıktan sonra kavisler halinde sarkan, yayılıcı, herdem yeşil, çalımsı bir türdür. Sürgünler 100 cm kadar uzayabilir. Yapraklar 2·5-9 x 2-6 cm boyutlarda ve çoğunlukla yumurtamsıdır, ancak genişçe yumurtamsı ile mızraksı arası bir formda da olabilir; yaprak tabanı kalpsi, düz veya yuvarlağımsı olabilir; uç kısım keskin veya küttür; kenar kirpiklidir ve yan damarlar ana damara 40-50 derece açıyla yayılır; yaprak sapı 5-15 mm uzunluktadır. Çiçeklenme Mart-Nisan aylarında gerçekleşir; çanak 6-18 mm uzunlukta ve çanak loblar kirpiklidir; taç menekşe rengidir, taç tüpü 1.2-2 cm uzunlukta, loblar 1.2-2 cm uzunluktadır. Folikül meyve 2.5-3.5 cm uzunluktadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Vinca majorSamandağ / Hatay
Mart 2022 ©Serdar Ölez
Vinca majorÇankaya / Ankara
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Vinca majorPolonezköy / İstanbul
Nisan 2016 ©Serdar Ölez
Vinca majorGümüldür / Menderes  / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Vinca majorKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer V. major taksonları: Vinca major subsp. hirsuta, Vinca major subsp. major
Türkiye´de doğal yayılan diğer Vinca türleri: V.herbacea, V.ispartensis, V.major, V.minor, V.soneri




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)