floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Amaranthus palmeri
 
Kemalpaşa / İzmir - Ekim 2024 © Serdar Ölez
Amaranthus palmeriAmaranthus palmeriAmaranthus palmeriAmaranthus palmeriAmaranthus palmeriAmaranthus palmeriphotos
Gözlem bildir
Amaranthus palmeri
Amaranthaceae / Amaranthus / Amaranthus palmeri
mapmapmap
(Amaranthus palmeri) Ispanakgiller (Amaranthaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Asıl Ege, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Ekin tarlaları ve bozulmuş habitatlarda gözlemlenebilir. 

Bilimsel olarak Amaranthus palmeri S.Watson şeklinde tanımlanır.

palmeri etimolojisi

Palmeri türü Meksika'da önemli araştırmalar yapmış Amerikalı botanikçi Edward Palmer'a (1829-1911) ithafen adlandırılmıştır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. S.Watson kısaltması bilim insanı Sereno Watson (1826-1892) için kullanılmıştır.

Morfoloji


120 cm veya daha fazla yüksekliğe ulaşan, dik, iki evcikli, çok yıllık bir bitkidir. Gövde ve yapraklar eser miktarda tüylü veya tamamen tüysüzdür. Yaprak sapları genellikle yaprak ayasından daha uzundur. Yapraklar bazen V şeklinde bir alacalılığa sahiptir. Terminal çiçek salkımı 30-60 cm uzunluğa ulaşabilir; dişi bitkilerin tohum başlarında, tutulduğunda deriyi delebilen çok sert brakteleri vardır. Brakteler 6 mm´den daha fazla uzunluğa sahip olabilir.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Amaranthus palmeriKemalpaşa / İzmir
Ekim 2024 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Amaranthus türleri: A.albus, A.blitoides, A.blitum, A.caudatus, A.cruentus, A.deflexus, A.graecizans, A.hybridus, A.palmeri, A.retroflexus, A.spinosus, A.tricolor, A.viridis




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)